adverts

Tuesday, October 27, 2009

10 tahun selepas itu..aku masih disini

yeh double entry utk hari ni.hahaha.aku gile nak menaip sbb frust tenet cam siput

kali ni aku nak kongsi satu rahsia yg maybe ramai taktau atau ramai yg da tau tapi buat taktau..hahah. caye tak kalo aku cakap aku dulu penah koma 3 ari sebab buat operation jantung, caye tak korang disebalik tubuh aku yg 'sihat' ni terpatrinya 3 celoreng yg aku rase sampai tua sok kekal camtu gak.hahaha

Posing ala Superman..hahah poyos

ya, entry ni aku ingat nak buat pada 6 oktober lalu iaitu genapnya 10 tahun aku selamat menjalani pembedahan jantung berlubang atau dalam bahasa medicnye Tetralogy of Fallot atau TOF. pada tanggal 6 Oktober 1999 aku meneruskan perjalanan ke suatu tempat dengan satu pertaruhan yang memungkinkan nyawa aku hilang camtu je...tapi tuhan sayang aku agaknye,Dia kesian ngan family aku kot...ye la anak da la sorang..kalo ape jadi tak ke sedih gile..ish ish..alhamdulillah aku masih disini..menulis kepada anda pengalaman anak muda ini mengenai pentingnye menjaga jantung korang.eh? haha..

tapi operation tu penuh kisah tersendiri...bukan sekadar potong je.haha..bayangkan le jantung korang takde dalam badan korang.hish camne la kan..bleh hidup ke? aku pon pelik.tapi bile dengar cite ade orang yg hidup sepenuhnye kat mesin.peh takde yg mustahil.camtu la yg terjadi mase hari pertama operation.jantung aku diletakkan di satu bekas air batu dan dada aku dibiar terbuka sambil seluruh hayat aku bergantung pada sebuah mesin..andaikata blackout satu IJN tu camne la agaknye..tak silap aku malam tu jugak keadaan aku agak kritikal.katenyer laa.darah banyak ilang lantas mak aku dipanggil tengah2 malam tu gak utk turun ke bilik menunggu depan operation theater. ade sorang doktor jepun dipanggil utk tolong sambung operation aku walaupon doktor tu keletihan..oh ye in case korang wondering ape jadi kat doktor seblom tu yg patutnye operate aku? believe it or not.die attent aku almost 10 hours beb..tak pon lebih kot.letih dah doktor tu.balik teros.
mak aku cite mase die nak ke operation theater tu macam2 bende die pikir.die dah la agak mudah takut.mcm2 die terpikir..sampai die kate die nampak bayang2 aku jalan kat kawasan bilik operation tu.. IJN biasak ar beb.. keras kot.hehehe..
alhamdulillah,malam tu semuanye OK. dan aku dipindahkan ke ICU lalu dicucuk segala macam wayar sampai bapak aku kate aku dah macam Robocop dah..
akhirnye 3 hari kemudian aku sedar jgk.mase aku tersedar tu aku rase cam nangis jap sbb bersyukur sgt sbb masih hidup.mcm dibagi nyawa kedua rasenyer.

Kini aku sihat sediakala..walaupon takleh aktif. sebab banyak kali gak aku rase sakit sikit kat dada sbb kata orang kalo badan dah second hand ni buat la cara cam second hand..ceh, sentap haku dengar.dan kelmarin sedikit jamuan makan disediakan oleh mak aku bersempena 10 tahun hari tersebut dan Besday aku yg ke 21 bertempat di Pulau Carey.huhuhu.jadi last aku nak cakap ialah sayangilah jantung anda.. u'll never want to be in that operation room..wicked sick beb.haha.
oh ye, in case korang wondering ape aku rase atau mimpi sepanjang 3 ari aku koma tu... well jawapannya ialah..aku tak rase atau tak mimpi ape pon. :p

3 comments:

zakwan said...

cayalah aniq...kau mmg kuat nyer..

eleventx said...

=p

PELAUNG PULAU said...

zack:tengs...

wan:tu je laa modal ko

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...