adverts

Sunday, December 25, 2011

[Song for Sunday] #2 : Tak Suka Tak Apa dari Screen

Fahami...selami...dalami...mengerti...

Ada orang tip aku untuk melayan lagu ini... katanya suruh fahami, selami, dalami, mengerti. Lagu sumpah jiwang tahap gaban ini sesungguhnya mengajar aku bagaimana untuk bersabar. Ya. apa nak buat kalau orang dah tak suka? Seumur hidup aku, aku pernah menghadapi orang yang tak suka kat aku baik lelaki baik yang perempuan. Ada yang sebabnya memang salah aku.... dan ada pulak yang aku taktau apehal tetibe je dah ada orang tak suka. Kadang-kadang dalam hidup ni kita tak boleh buat suka suka hati kita...agar tiada orang yang suka suka je tak suka kat kita..

P/S: aku harap kau suka aku, satu hari nanti.. kalau tak suka tak apa lah.. nak buat macam mana kan, Ini perasaan dowhh.. kau nak paksa apa?





Jikalau kau dah tak suka tak apa
Tapi janganlah kau mengata
Sudah menjadi adat di dunia
Ada rupa dan berharta orang suka

Jikalau kau dah ak suka tak apa
Biarlah ku mengundur diri
Mungkin kau rasa aku tak sepadan
Dengan dirimu

( 1 )
Ku sedar diri ini
Aku hanyalah insan biasa
Tapi aku ada harga diri

Walaupun terguris hati ini
Hingga menitis air mata
Namun semuanya tak bererti
Bagimu

Waktu orang suka semuanya indah
Waktu dah tak suka oh ada-ada saja
Sukarnya nak ku temui
Cinta yang sejati dan bahagia

( ulang 1 )

Jikalau orang tak suka tak apa
Tuhan masih menyayangiku
Moga suatu hari akan tiba
Jodoh buatku dengan insan
Yang ikhlas cintanya

Sunday, December 18, 2011

Masalahnya dia pakai Baju Melayu.. itu je masalahnya.


Arif Alfian ni banyak masalah orangnya. Lepas satu-satu hal dia buat sampailah menjadi bahan cerita sensasi hari ini.

Bermula dengan tersebarnya gambar diatas di laman web bigayweddingproject, satu demi satu rahsia gambar ini terbongkar. Ya kronologinya mudah dan semakin menimbulkan banyak persoalan

1: Gambar tersebar pasangan gay berkahwin dan salah seorangnya memakai pakaian lengkap Baju Melayu

2: "Pengantin" lelaki itu adalah lelaki Melayu yang bernama Ariff Alfian.

3: Ariff Alfian pernah dilaporkan hilang dan keluarganya mencarinya di Dublin, Ireland sampai lapan kali.

4: Ariff Alfian adalah bekas pelajar tajaan Petronas, dan akibat menghilangkan diri. Petronas menyaman keluarganya sebanyak RM890,000.

5: Apa agaknya perasaan dan komen keluarga Ariff Alfian. Adakah mereka akan menerima "menantu" mereka, Jonathan?

6: Adakah Ariff Alfian layak dikepalabanakan? ok yang ni tak payah tanya pun jawapannya memang YA.


Gua tak minat nak ulas pasal kecenderungan seks Ariff ni. Pasal kalau gua ulas jugak bermakna gua ni secara tak langsung berminat dengan kisah Anwar Ibrahim dan Saiful yang sudah tentu gua tak minat jugak. Jadi nak ulas apa pasal isu songsang ni?

Nak cerita pasal Seksualiti Bebas Merdeka? ya golongan dan kumpulan yang galak memperjuangkan hak asasi nafsu songsang masing-masing yang sememangnya dilaknat tuhan. Lagi? nak cerita apa lagi pasal isu songsang ni? 

Nak tanya stand aku? bagi aku itu adalah hak punai dan apam masing-masing. Memanglah songsang itu dilaknat tuhan dan aku sendiri menentang sekeras-kerasnya seksualiti songsang ini. Tapi in the end, aku bukannya seseorang yang mampu mengubah orang lain sekelip mata.  Aku tak mampu nak mengubah orang yang sifatnya homoseksual atau biseksual kepada heteroseksual-seperti kebanyakan dari kita yakni kalau tak paham jugak heteroseksual itu bermakna yang punai akan cari apam dan begitulah sebaliknya.

Setiap manusia ada hak memilih seksualiti masing-masing. Kalaupun hak itu terlarang, kau ada sesuatu yang dipanggil naluri dan sifat. Naluri dan sifat ini adalah seperti perasaan. Dan perasaan itu adalah sesuatu yang tidak boleh dipaksa. Bak kata seorang vlogger, "Ini perasaan dowh..kau nak paksa apa?"  '

Walaubagaimanapun!! haa nanti dulu aku tak habis cerita lagi. Naluri dan sifat itu boleh dibentuk dan boleh diubah. Macam kau nak bercinta jugaklah. Naluri kau suka kat awek R dan bukannya awek S. Walau cun mana sekalipun awek S, kau tetap pilih awek R. Satu hari datang pula sekumpulan lagi awek... awek T, awek U dan awek V. Katakan awek U dengan awek V paksa-paksa lu ngorat awek T. Hari-hari dibrainwash dan dihasut supaya minat dekat awek T. Lama-kelamaan akan berubah jugak naluri lu dari minat kat awek R pergi ke awek T. Macam gua tulis tadi, naluri itu adalah seperti perasaan. Walaupun tak boleh dipaksa, tapi kalau diberi masa ia boleh berubah.

Jadi sekarang ni apa kesudahan agaknya untuk Ariff Alfian ni? Gua pasti keluarga dia pasti akan berdoa supaya dia insaf dan kembali ke pangkal jalan. Ya cliche' bunyinya. Mungkin juga cliche endingnya. Mungkin Ariff terpaksa juga melupakan terus keluarganya untuk bersama Jonathan yang dikasihi... mungkinlah.

Akhir kata,lebih baik kita sendiri jaga punai masing-masing. Punai dan apam mereka tu - biarlah mereka sendiri yang jaga. Oh ya, mungkin lebih baik untuk kita fikirkan macam mana untuk maju ke depan tanpa berfikir tentang punai atau apam orang lain..mungkinlah.

You may say God create Adam and Eve, but you also forgot another thing - God also create Steve

[Song for Sunday] #1 : New Divide by Linkin Park

Ok, welcome to Song for Sunday. Dimana setiap Ahad aku akan post video klip lagu artis-artis tak kira tempatan atau antarabangsa. Yang mana ikut suka aku je lah nak post lagu apa. kehkehkeh!

Song for Sunday edisi pertama ni aku akan post video klip New Divide dari favourite band aku iaitu Linkin Park. Kenapa aku post VC ni? ini adalah kerana VC ni adalah alternative version. Kalau sebelum ni sesiapa dah pernah tengok VC New Divide ni, diorang akan selit sekali klip-klip dari movie Transformers Revenge Of The Fallen. Tapi untuk alternative version ni, semua klip-klip filem tu telah dibuang dan digantikan sepenuhnya dengan image band LP sendiri.. ahhh anyway silalah enjoice video minggu ini dari Linkin Park



I remembered black skies 
The lightning all around me 
I remembered each flash 
As time began to blur 
Like a startling sign 
That fate had finally found me 
And your voice was all I heard 
That I get what I deserve

So give me reason 
To prove me wrong 
To wash this memory clean 
Let the floods cross the distance in your eyes 
Give me reason 
To fill this hole 
Connect the space between 
Let it be enough to reach the truth that lies 
Across this new divide


There was nothing in sight 
But memories left abandoned 
There was nowhere to hide 
The ashes fell like snow 
And the ground caved in 
Between where we were standing 
And your voice was all I heard 
That I get what I deserve

So give me reason 
To prove me wrong 
To wash this memory clean 
Let the floods cross the distance in your eyes 
Across this new divide

In every loss 
In every lie 
In every truth that you'd deny 
And each regret 
And each goodbye 
Was a mistake too great to hide 
And your voice was all I heard 
That I get what I deserve

So give me reason 
To prove me wrong 
To wash this memory clean 
Let the floods cross the distance in your eyes 
Give me reason 
To fill this hole 
Connect the space between 
Let it be enough to reach the truth that lies 
Across this new divide
Across this new divide
Across this new divide


Blog re-launch!!

Dengan ini saya Aniq R. Valencia a.k.a Pelaung Pulau mengumumkan bahawa blog theaniqin telah dibuka semula dan beroperasi seperti biasa.

Ya setelah lebih dua bulan aku hiatus. Akhirnya, aku dah buat keputusan untuk kembali berblogging di blog peribadi ini yang macam biasa selalu sahaja bersawang.

Sejujurnya memang banyak benda yang aku nak tulis dalam blog ni. Banyak benda yang aku tengok setiap hari membuatkan idea aku bercambah untuk menulis apa sahaja. Tapi sayangnya, tak mudah menjadi blogger tegar dan tak mudah nak menginterpretasi idea kedalam tulisan. Ya tak mudah untuk menjadi penulis yang rajin. Mudah mencari idea, mudah mendapat idea, tetapi untuk menulis kembali sesebuah idea itu memerlukan kerajinan dan memerlukan ketenangan. Senang cerita kalau kau tak tegar nak berblogging jangan harap la blog nak kekal lama dan dapat ramai visitor.

Jadi dengan re-launch ini apa pulak konsep blog kau?

Blog aku mudah, mengekalkan apa yang sedia ada. Mengekalkan labels dan Highlights yang sedia ada iaitu;

Menceritakan kisah bola sepak yang lebih peribadi. Ya memang aku ada blog KBS. Tapi di blog ini, ada sesetengah cerita dan pandangan bolasepak secara lebih peribadi dari pandangan aku. Kalau di KBS, aku kena menulis entry bola sepak yang lebih umum atau general. Tapi kat sini, cerita bola sepak aku adalah personal dan sesuatu yang lebih dekat dengan aku.

Aku admit, segmen ini adalah a total failure dalam blog aku. Kadang-kadang bukannya aku takda cerita nak diceritakan. Tapi kerana bahan cerita tu sikit sangat selain aku kena jugak menjaga sensitiviti ramai pihak. Walaubagaimanapun segmen ini aku akan kekalkan dan korang nantikan je lah kalau ada benda yang aku nak tulis pasal segmen ni.

Segmen ini seperti biasa akan dikekalkan. Pembaharuan yang aku akan buat ialah selain buat review filem yang latest. Aku akan lebih banyak review filem-filem yang lebih lama tetapi sesuai di-recommended-kan.

Segmen ini kekal dan akan cuba diupdate setiap minggu.

Diambil sempena blog cinta infiniti Terfaktab. Kalau sesiapa nak baca puisi jiwa, syair cinta, cerita jiwang dan amukan bengang aku boleh baca segmen ni. Read at your own risk lah. aku tak sedia menanggung kesan-kesan muntah darah, makan dalam atau sakit bontot setelah membaca kandungan terfaktab nih. Basically aku selalu berjiwang-jiwang kat sini.

Takda apa baru yang nak ditambah ke? nama re-launch!!

Sejujurnya aku rasa lebih baik mengekalkan benda yang sedia ada tetapi buat maintenance dan tambah bilangan post daripada tambah segmen baru lah bagai tapi last2 takda idea nak update macam DTMKTJ tu. Tapi aku tetap ada jugak idea-idea baru yang nak ditambah selain upgrade segmen yang sedia. Antaranya akan memperkenalkan segmen baru iaitu Video Minggu Ini. Ya satu lagi staple segmen yang mudah untuk dibuat dan senang nak tambah post.kehkehkeh. Video Minggu Ini akan dipost setiap hari Ahad dan kalau pun aku tak sempat nak letak pada hari Ahad, aku akan letak pada hari berikutnya.

Selain itu aku gak ada berhasrat untuk menulis cerpen dan blovel(blog novel) macam Awek Chuck Taylor yang ditulis oleh Nami tu. Tapi blovel ni macam biasa memerlukan kerajinan dan idea yang mampu menarik perhatian pembaca. Ya tak mudah menulis sesuatu cerita apatah lagi kalau ia bersiri. Nami tu lain la..cerita ACT dia tu memang diinspirasi dari kisah benar dia. Aku ni? fuhh belum tentu lagi aku berani nak memaparkan kisah yang diinsipirasi dari cerita peribadi dan diletakkan untuk tatapan umum.

Jadi adakah kau mampu nak buat semua BS yang kau bagitau ni??

Aku tak janji, tapi aku akan cuba. Sesuai dengan relaunch yang dibuat pada bulan Disember ni, aku harapkan dengan bermulanya tahun baru 2012 ni akan lebih memberikan sinar baru buat blog ini dan juga blog Kampung Bola Sedunia. Yang penting jugak kena ada bantuan kawan-kawan dan semangat diorang je lah yang selama ni banyak membantu aku untuk terus berblogging.

Famous last words?

Harapnya lagi ramailah yang view blog aku untuk mendapatkan cerita-cerita baru dan perspektif baru. Untuk pengetahuan korang lah kan. Entry pasal cerita hantu dekat Seremban 2 tu sampai sekarang kekal sebagai entry yang paling ramai visitor sejak entry tu di post. Untuk tu aku ucapkan terima kasih kepada penulis asal cerita tu iaitu encik Iskandar kerana cerita dia yang kini dah jadi salah satu cerita hantu paling legend di Malaysia. Ya, encik Iskandar adalah penulis asal cerita itu dan juga adalah orang yang sebenar-benarnya mengalami semua pengalaman menyeramkan itu.

Dan akhir sekali kepada semua visitor aku, aku ucapkan terima kasih dan sudi-sudilah melawat jugak blog kedua aku iaitu blog Kampung Bola Sedunia dan jugak FB Page Kampung Bola Sedunia. Dan jugak aku juga kini telah available on Twitter. Ya sesiapa ada Twitter boleh follow aku dan search AniqNymous. Twitter jugak boleh la aku katakan sebagai mini blog aku. Kalau-kalau aku malas nak berblog tu kan.. haa tulis je kat Twitter.. sonang kojo.. So sekian terima kasih.

Tuesday, September 27, 2011

TechnoTuesday: Bend it like Samsung...

Hahhh.. korang-korang yang ade smartphone ni mesti selalu risau giler korang punye screen bercalar atau rosak kan? Lagi-lagi yang full touch screen. kalau rosak, langsung takleh guna handphone tu.

Now dengan teknologi serba baru yang maha gempak dari Samsung, korang pasti takkan risau lagi kerosakan yang bakal berlaku terhadap smartphone ngkorang..

Memperkenalkan Samsung Galaxy Skin


Handphone pertama menggunakan teknologi Graphene yang membolehkan penciptaan screen yang boleh dibengkang-bengkokkan sesuka hati... yang skrin dia macam kertas.boleh dilipat-lipat.

Masih tak percaya? sila senggama mata lagi dengan gambar exclusive dibawah.


Masih tak percaya? percayalah....kehkehkeh..

Dikhabarkan bahawa smartphone ni akan menggunakan teknologi AMOLED screen bersaiz 4.5inci dan ditambah dengan teknologi Graphene. Graphene adalah suatu teknologi yang menggunakan beberapa karbon atom yang di'sandwich' kan malah Graphene ini juga adalah sangat lembut tetapi masih boleh protect korang punya lcd screen tu.

Spesifikasi Galaxy Skin ni dikatakan bakal menyamai Samsung Galaxy S II iaitu skrin AMOLED, 8MP Camera, 1GB Ram dan processor berkelajuan 1.2GHz. Haaa!! nampak dia punya gempak?

Walaubagaimanapun Samsung masih belum officially announce Handphone ni walaupun ada khabar berita mengatakan ia akan keluar pada awal tahun 2012. So boleh start kumpul duit dari sekarang lah kalau sesapa yang berkeinginan dengan handphone nih.. wokey?

______________________________________
P/S: Entry ini mungkin adalah entry terakhir aku untuk bulan ini. Sebab from now on, I am going for a hiatus for a while. Insyallah kalau ada masa dan keadaan mengizinkan aku akan kembali berblogging. Mungkin juga ini adalah entry terakhir untuk blog ini. Siapa yang tahu bukan?
Diatas sebab-sebab dan masalah tertentu yang agak peribadi, I have decided not to write for a moment. Sebabnya aku betul-betul dalam keadaan terfaktab sekarang dan mood aku nak menulis dah hilang saban hari walaupun idea nak buat entry tu macam-macam ada....thanks for supporting this blog all this while.
yours truly: Pelaung Pulau

Tuesday, September 20, 2011

TechnoTuesday: Is your computer a Male or a Female?

Ok personally aku tak sure samaada benda ni just a scam ke ape ke. Because so far aku try kat laptop aku je. Taktau la PC lain macam mana..Anyway have fun trying. Credits to FB Ainnur Gunners

1. Open Notepad

2. Type the following line in notepad:

CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love you"

3. Save file as computer_gender.vbs in any location

4. Run the file by double clicking on it... If you hear a male voice, you have a boy and If you hear a female voice, you have a girl :))

Wednesday, September 14, 2011

Heartless Wednesday : Jiwa koyak..

source:Google

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. - answers.com

Sunday, September 11, 2011

Solidariti 9/11



source by google

Selamat ulang tahun ke 10 buat tragedi 9.11.01, 10 tahun telah mengubah seluruh Amerika, mengubah seluruh dunia, mengubah seluruh agama...10 tahun dulu aku mungkin tak berapa ingat banyak benda. 2001 aku berusia 13 tahun dan bersekolah di tingkatan 1. Aku hanya seorang budak yang mula meniti alam remaja. Tapi aku masih ingat detik dan ketika tragedi ini berlaku.

Masa tu waktu malam. Aku ingat dengan jelas aku tengah tengok wrestling WWE, tak ingat show yang mana Smackdown atau Raw tapi yang pasti ia rancangan gusti. Kecik-kecik dulu aku memang minat gusti dan tengah-tengah aku syok layan gusti tiba-tiba tv3 terus papp masuk iklan dan aku kecewa beserta pelik sebab tiba-tiba ada buletin khas waktu malam. Masa tu tak sampai Nightline lagi. Pembaca berita tu membacakan beritanya. Dia kata, bangunan WTC di New York runtuh dipercayai telah diserang oleh pengganas atau terroris. Aku tak pedulik dengan semua tu masa tu. Aku tak peduli tentang solidariti Amerika, tak peduli dengan pengganas Al-Qaeda dan tak peduli dengan pergolakan yang berlaku di seluruh dunia.

Keesokannya aku pergi sekolah macam biasa, tiada yang kecoh dan seperti tiada apa yang berlaku. Sementara itu, di Amerika keadaannya begitu kelam kabut. Aku percaya waktu tu adalah waktu malam di sana dan usaha-usaha mencari mayat yang tertimbus dalam bangunan runtuh jadi sangat sukar. Mungkin terdengar tangisan di sana-sini. Ibu kehilangan anak, Suami kehilangan isteri. Kembali di Malaysia, aku pulang ke rumah jam 1.30 tengahari. Balik sekolah aku memang biasa terus tidur. Sekitar jam 3 petang aku terdengar riuh di ruang tamu. TV terpasang menunjukkan imej bangunan KLCC. Khabar beritanya, di menara   berkembar KLCC disabotaj dan ada ugutan serta amaran bahawa ada bom di dalamnya. Skuad khas dihantar bagi mengesan bom, akhirnya ianya hanya bogus dan hanyalah laporan palsu. Tiada bom di KLCC dan tragedi WTC tidak berjangkit ke Malaysia.

Kini 10 tahun berlalu, dunia telah berubah sama sekali. Terlalu banyak konspirasi dan teori berputar. Ada yang kata itu hanya retorik Amerika, ada yang kata Obama itu Osama Laden dan ada yang kata semua tragedi itu dirancang Amerika sendiri. Semua ini mengingatkan aku pada filem Star Wars, dimana Senator Palpatine yang merupakan Darth Sidious telah merancang semua peperangan yang berlaku di galaxy. Dialah yang mencipta Droid Army untuk mewujudkan kacau bilau dan kemudiannya mewujudkan Clone Troopers untuk menghapuskan dan menamatkan peperangan itu sekaligus menghapuskan semua Jedi. Dan ibarat ironi, Filem Star Wars dihasilkan pasca 9/11 bagaikan memberi petanda kepada kita bahawa mungkin ada benarnya Amerika yang merancangkan semuanya.

In the end, pasca 9/11 telah mengajar aku ungkapan-unkapan seperti terrorism,Al-Qaeda,memorial, dan solidariti. Buat semua mangsa yang kehilangan sanak saudara didalam tragedi itu, memorial 10 tahun ini adalah tribute buat kamu semua. Bersama kita kenangkan 10 tahun yang telah mengubah seluruh dunia..


The mob has plans. The cops have plans. Gordon's got plans. They're schemers. Schemers trying to control their little worlds. I'm not a schemer. - The Joker, The Dark Knight

Solidariti Laksa Kelantan, Puding Mangga, Air Sarsi dan Meehoon Goreng....


Laksa Kelantan tu sedap, Puding Mangga tu sedap, Air Sarsi pon sedap, Meehon Goreng lagi lah sedap, ditambah lagi dengan kuih Tepung Pelita dan kuih raya yang jugak sedap, kalau masuk perut pun sedap jugak.Kehkehkeh..

Masuk hari ni dah 4 kali opis aku buat makan-makan jamuan Hari Raya, kali ni lagi ramai. Di kesempatan ini aku ucapkan selamat datang kepada semua ahli baru keluarga Team C. Tu pon kalau lu orang baca la blog gua. Kehkehkeh...




Welcome newcomers.... tempat ni dah macam bilik darjah pulak dengan staf ramai-ramai sampai 30 orang, dari awal-awal aku masuk dulu ade 10 orang je, sekarang dah 3 kali ganda, Semoga kekal lah ke"family"ian Team C tu sebab macam biasa Group C memang Impossible is nothing..

Di bawah adalah video exclusive bertajuk "The Making Of Laksa Kelantan: Revenge of the Kacang Panjang"..

Ni apa? TIMUN!!!-Noorul Izzah


Friday, September 9, 2011

Review: Apa celup Hantu Bonceng ni tokk??

"Kalau cucu opah nampak hantu, bogel je depan dia" - nenek Amran
Pengarah: Ahmad Idham
Pelakon: Zizan, Jue Aziz, Juliana Evans, Taiyuddin Bakar, Dottie dan ramai lagi

Ok for one thing, I am not a mat rempit fags. Dan aku sendiri pon kurang minat movie-movie berkaitan Mat Rempit ni termasuklah yang paling glemer kita pernah ada iaitu Adnan Sempit. Aku kalau tengok cerita-cerita macam ni pon sebenarnya lebih kepada nak mengikut trend, mengikut kawan-kawan atau senang cerita, menjadi seorang bandwagon. Melayan sesuatu yang kosong atau hiburan yang santai cuma itu je lah yang sebenar-benarnya kita boleh dapat dalam menonton filem-filem berkaitan lumba motor dan merempit nih selain dapat perkataan-perkataan punchline yang boleh digunakan dalam percakapan harian seperti "boleh der", "siall laa..puii", "apa celup?" dan sebagainya. Aku tak pernah merasakan yang orang boleh ambik teladan dalam cerita-cerita macam ni walaupun berjuta kali pengarah macam Ahmad Idham dan Shamsul Yusuf bilang yang diorang buat filem-filem ni supaya penonton boleh ambik teladan yang merempit tu bahaya, bawak kereta laju-laju tu bahaya dan carik pasal dengan bouncer kelab malam tu bahaya. Apa yang orang boleh ambik teladan dalam cerita-cerita macam ni ialah meneladani bagaimana nak make up keta lawa-lawa, macam mana nak buat motor bunyik lagi prennggg dan macam mana nak buat kereta kancil jadi turbo dan boleh bawak cecah 180km sejam. Ya!! itu teladan yang kebanyakannya penonton akan dapat. Tak percaya, lu orang boleh tanya sendiri dekat penonton-penonton tu. Anyway, lantak depalah nak buat filem macam mana pun. Dah duit diorang ye dok? Semalam selepas pergi open house umah officemate aku, aku berkesempatan lah jugak menonton cerita ni dekat Alamanda. Tu pon sebab ada aweks-aweks ajak, kalo tak memang tak siorr den dow nak tengok citer-citer camni kat wayang, kehkehkeh.

Synopsis
ok disebabkan aku lazy bum-ass maka aku post je sinopsis standard untuk cerita ni.

Mengisahkan Amran(Johan) seorang budak Delivery yang sering terlibat dengan perlumbaan motor Drag secara haram. Cerita bermula apabila Amran memenangi satu perlumbaan drag haram dan di beri habuan seorang bohsia (Maya). Bohsia itu telah membonceng motor Amran untuk di bawa ke port. Malang tidak berbau apabila motor Amran telah dilanggar lori semasa keluar simpang.
Bohsia itu mati ditempat kejadian dan Amran telah dikejarkan ke hospital. Hidup Amran mula berubah selepas kejadian tersebut. Setiap malam Amran akan dihantui oleh Bohsia itu. Amran tension dan meminta bantuan kawan karibnya Kunyit. Mereka bersama telah berikhtiar dengan pelbagai cara untuk menghapuskan badi Amran itu. Tanpa mereka sedari, mereka mula menjadi baik dan mula menghargai kehidupan mereka dan tidak lagi terjebat dengan aktiviti yang tidak sihat itu.
P/S: Sebenarnya watak Maya tu tak sesuai dipanggil bohsia. Dia lebih kurang macam orang baru masuk kampung dan terus dijadikan mangsa la gitu. Tak sampai ati gua nak panggil dia bohsia beb.

Review
Movie ni bagi aku biasa-biasa je tapi memang aku admit its so damn funny. Member aku siap tegur aku gelak kuat2 dalam panggung tu. Bagi aku, lawak-lawak dia takde la kelakar mana sangat, tapi sebab member sebelah aku pon gelak tak hingat tu yang aku terpengaruh nak gelak kaw-kaw tu. One of a few moments yang bagi aku memang tak boleh blah ialah part Jue Aziz sebut "Babi!". Pehh jarang gilaa tokk!! tengok Jue sebut perkataan-perkataan kasar camtu.hahaha. Unsur-unsur seram dalam cerita ni aku rasa bole la tahan jadi jugak. Terkamjat gak aku kengkadang tengok close up muka hantu si Juliana Evans tu. Fuhh memang sahlah kalau orang cantik-cantik ni kalau mekap dia jadi hantu memang gile babi punye seram. Bagi korang yang tak percaya dengan ability Zizan untuk berlakon lawak sorang diri maka percayalah taktik filem ni untuk "menjual" Zizan bagi aku adalah sukses dan hebat. Zizan memang boleh berlawak sorang-sorang.

FFFFUUUU!! moments
-Peha Juliana Evans..
-"jangan membuang tempat kita makan?" seriously i cant brained this.
-Baby dan Bucuk pakai t-shirt couple dan berlovey-dovey. dayummm what is wrong with you Zizan?
-Cameo Zahid AF2 dan Yus Jambu Maharaja Lawak
-Bab-bab tahyul macam pesan nenek Amran tu aku tak kesah sangat, tapi aku sangat terganggu part Zizan mengucap tak complete masa ternampak hantu.
-Kalau air dah naik kepala dan sangap tak hingat boleh azan je kat telinga kalau nak cockblock eh? gitu?
-Fight scene Zizan dan member dia melawan abang Jue Aziz agak oh-somme.
-Peha Juliana Evans....

Exclusive
Sila ke 1:00 untuk melihat lawak fecking genius Zizan. Aku sendiri masa tengok mula-mula tak perasan.



Baby and Bucuk..lawak gile ni tokk!!

Juliana Evans HOT-O-Meter :7 out of 10
Si pemilik peha yang cekci ni melakonkan tiga watak. Pertama sebagai wanita kekampungan bernama Maya yang kemudiannya mati dilanggar lori, Kedua menjadi si hantu bonceng yang menghantui Amran dan Kunyit dan ketiga menjadi Ayu iaitu adik kepada Maya. Juliana Evans memang winraarrrresst!! ni tokk!! ^__^

Sebagai filem melayu pertama yang aku review dalam blog ni, Here & There rates Hantu Bonceng biasa-biasa je 5 out of 10. Ok la tu kan tokk?? pe celupp??
 

Thursday, September 8, 2011

Khamis Bisu : Buffalo Soulja dan Bukit Jalil Ver. III


Gua tak sempat nak post wordless wednesday maka gua sambung post Khamis Bisu je lah minggu ni. Ya saya Pelaung Pulau yang kini bermastautin di Pulau Carey, Selangor memberi sejuta sokongan buat pasukan Buffalo Soulja untuk misi Bukit Jalil III. Insyallah kalau Negeri Sembilan masuk final, den sanggup amik cuti nak tughun stadium..apo nak jadi pon jadi lah!!. Hobin Jang Hobin.. 
Musuhnya Habis Binasa!!!

Wednesday, September 7, 2011

Seminggu Berhari Raya.....

Sedar tak sedar masa memang pantas berlalu. Kalau dulu sedar tak sedar dah masuk bulan puasa, kini sedar tak sedar dah masuk raya ke 9 dah. Pehhh,, gile cepat masa ni weh? tetiba dah raya ke 9. Rasa macam baru je raya aritu. Kita kena admit pepatah Inggeris yang berkata "Time flies when you are having fun." 

Aku sendiri sebenarnya tak menyangka raya tahun ni sebenarnya adalah antara yang paling meriah aku sambut compare to dua tiga tahun sebelum ni. Yeahh, it was bloody crapt and not fun untuk bekerja di pagi Hari Raya and worse is to work 2 days straight. Yeahh, it was bloody crapt bila family aku dah berseronok beraya sampai ke PD, sampai ke Melaka which to me was like a family tradition untuk setiap hari raya pergi beraya ke dua destinasi tersebut sebab sedara gua ramai kat sana. And worse is, dah sampai raya ke 9 nih aku tak jumpe datuk aku yang dok sorang-sorang dekat Gedung Lalang, Ampangan tu.(sheeshh what a bastardy insolent grandchild aku ni tak jumpe atuk sendiri..erkkk).

Anyway, dah jadi sifat aku untuk ignore bad feelings ni semua dan ignore saja semua benda2 yang tak best tu dan lebih suka fokus kepada benda2 seronok. So now, as a fun fag, meh aku share kat sini pengalaman seminggu berhari raya which pada aku agak sangat fun. Kenapa aku kata sangat fun? despite aku terpaksa bekerja 2 hari raya tu, aku berjaya gak membalas dendam dengan beraya sepueh-puehnyo dokek kampung gua iaitu Senawang. Sejak aku pindah ke Pulau Carey dalam dua tiga taun yang lepas, aku dah jarang sangat beraya kat rumah member2 aku kat Senawang tu, sebab selalunya ikut family je. Taun lepas lagi lah pulak, aku tak boleh nak kemana langsung. So this year memang aku pulun gi beraya umah member2...

Raya pertama dan kedua..
Macam yang aku dah surahkan sebelum ni, Raya pertama dan kedua aku hanya sambut kat ofis. For the first time in my 22 years of life aku tak beraya dengan family di raya pertama. Aku bangun pagi-pagi tu siap dengan baju melayu satu set, salam bermaaf-maafan dengan mak ayah aku then off to Cyberjaya. Anyway raya pertama was surprisingly fun dekat ofis ni. It was hell lot of fun!! dengan semua orang siap bawak makanan dari kampung masing2 yang mane dekat tu. And TM lagi siap sponsor makanan macam nasik minyak sumer, fuhh kenyang beb..so enjoice this few pics from day one..




with all the food and photoshoot, who am I to say its crapt!!

Raya kedua was totally boring, esoknya group gua dah mula bercuti. This is the part bilamana orang kata tu "jasad dekat ofis, hati dah kat tempat lain". At least most of us feels that way. Ramai yang nak balik jauh-jauh. Nak balik Mersing, nak balik Gemas, nak balik Kelantan. Ura-uranya, owner storymory yang paling jauh kampungnya iaitu San Josseh, Pilahdelphia. nasib baik kampung dia tu 2 jam da sampai. Ikut laluan airstrip LEKAS..fuiihh lokeh sampainyo hahahaha. Anyway, that night, aku balik ke Senawang feeling sleepy gila babeng and just tidor je last-last malam tu. What a wasted day two.

Raya ke 3, a friend reunion. This was the fun part. Instead of ikut family aku gi beraya kat PD jumpa sedara-sedara bau bacang. Aku gi beraya dengan member-member. Yeah aku da kata aku nak balas dendam ini taun..muahahah. Yeaa aku tau memang teruk tak gi beraya umah sanak saudara. Tapi apo nak buek, misi tu lebih penting. Anyway dalam dok beraya tu tetibe ade datang seorang pakar motivasi ni siap bagi motivation+psycho free kat kitorang. Aku dah lupa apa nama brader tu tapi dia memang seorang yang agak cool dan begitu bro's!! gua ingat pesan dia "get the inner peace" dan berusahalah mencari peningkatan dalam hidup. sebab ia bermula dengan masalah. Bila ada masalah kita akan rasa PENING. Maka dari situlah datangnya PENINGKATAN. Anyway aku ni jenis paling tak suke dengar orang tetibe bagi ceramah motivasi atau nak demo MLM dengan aku. Tapi nasib baik bro tu cool dan aku boleh la jugak layan dia.
Malam tu memang double fun. Bantai pi karaoke lagi..hehh ape gila raya-raya ni berkaraoke? ye dok? tapi gua pedulik apa. Tuntutan suara perlu dipenuhi bak kata orang hahaha.. The nights end bila kitorang melepak kat mamak. Moment melepak dekat mamak ni sebenarnya bagi aku adalah ultimate moment yang sebenar dalam sebuah ikatan friendship and brotherhood. Aku sangat suka moment-moment macam ni. Lepak dua tiga jam berborak pasal anything, dari topik bahan-membahan member sendiri, topik isap rokok dan isap ganja, cerita hantu sampai ke cerita pasal kerja dan pelajaran. Benda-benda macam ni paling aku akan rindui sampai bila-bila...dan gua balik tepat jam 3 pagi, time tu mak gua pon da bising pasal balik lambat. Gua ape adehal, takat dah bising kat telinga ni biasa-biasa je.


 Raya-raya ni elok mendalami diri sendiri dan mencari inner peace

Raya ke 4, demi memenuhi tuntutan beraya dengan keluarga, gua ikut family gua gi beraya kat Pilahdelphia. Oh bukan pergi ke rumah cik storymory ye. Nanti kang apo pulak jadinyer.hahaha. Macam biasa kek Pilah den memang ado banyak rumah nak pi. Dari Talang sampai ko Parit, Dari Bahau sampai ko Kampung Geduhom, ado yo waghieh den kek situ. Petang tu, sempat sampai ke Senawang just in time untuk beraya kat umah gadis-gadis pulak. Dapat jumpa member sekolah lama yang kurang rapat tu. It was fun too. Oh yeah lupe nak highlight, masa kat rumah member aku tu kitorang jumpa seekor makhluk comel dinamakan LOST. nak tau lebih lanjut pasa Lost tu bleh baca kat entry member gua ni Paan.  Malam tu pulak kitorang bantai menyakitkan kaki dengan mengadakan Futsal khas edisi raya geng Senawang FC. Fuhh rabak beb tapi syok jugak walaupon tanpa kasut futsal, gua dapat gak sumbat barang tiga empat gol...tiga empat gol tu biasa-biasa je. Takat nak celen Van Persie bolehlah...
 this sums up day 4!!

Raya ke 5 menyambung legasi keseronokan raya day 4. Gua patutnya malam sebelum tu dah balik Pulau Carey directly lepas main futsal, tapi disebabkan ade rasa khilaf sikit ade rumah member yang still tak pergi, so gua sambung jugak beraya kat Senawang. Not much this time, sempat gi kenduri kahwin member gua dan sempat gi umah member gua Drey tengok dia shooting video. Pehhh teringat zaman gua kat kolej dulu kene shooting short movie kat PD. Merasa la jadi pelakon. memang best bro!!. Tapi yang paling best ialah gua dapat gift dari member gua berupa sebijik gitar akustik. Fuhhh!! gua akan cuba gak la sedaya upaya belajar men gitar. Dapat goreng barang dua lagu ok la ye tak?  takdelah barang yang lepas usah dikenang pulak.kehkehkeh!

                                                  

 pehh bangga gua beb ada member blogger femes saiazuanblog. kehkehkeh!

Raya ke 6 gua tak gi memane.. hanya mampu dok umah melayan sanak saudara datang beraya je. Umah gua jadi meriah lah kejap hari tu. Gua biasa-biasa jer, time ni laa terasa nak keluar lagu Sepasang Kurung Biru... "Tetamu datang, tetamu pergi, namun tak tiba orang kunanti..."  Pehhh,,feeling dia memang menikam kalbu beb..

Raya ke 7 berehat saja..malam nak sambung kerja!!!. yeahhh lengkaplah seminggu berhari raya dengan hari ke 7 iaitu hari Isnin. Orang dah start sambung kerja dah hari Isnin ni. Sama la macam gua, kene keja pulak malam tu.  Malam tu kemeriahan raya diteruskan kat opis sekali lagi dengan geng-geng group C buat makan-makan nasik ayam. Pehhh nasik ayam dia memang klasemen...thanks a lot kepada yang bawak nasik ayam tu. dan credits to ayula & wawa for the pics.

 pesen rambut gua dah macam balung iguana, bila lah nak panjang balik nih...

Ura-uranya, pesen makan nasik ayam sambil bersila atas lantai pastu mengadap awek cun macam ni memang ART dan sangat membuka selera. Macam biasalah tu ura-ura je...


Selamat Hari Raya diucapkan kepada semua yang sudi mengunjungi dan membaca blog sahaya. Lu orang memang best bro!!! haaa ini cap eh!!

Tuesday, September 6, 2011

Cerita Tentang Kita

Malam ini sejuk,
Tubuh sendiri dipeluk,
Rajukmu ku pujuk,
Akan ku bawa kau ke tepi ufuk,
Pemandangan indah kau kata buruk,
Taman mewangi kau kata busuk,
Aku memang teruk,
Tidak memahami bahasa tubuh susuk,
Maaf aku tidak pandai memujuk,
Ingin ku bawa kau lari dari segala hiruk-pikuk,
Membuang segala perasaan kau yang berteluk,
Tapi aku tidak berdaya,
Aku ini bukan orang kaya,
Mampu beri semua yang kau minta,
Bawa kau melihat bulan bahagia,
Ingin nak bersama,
Ingin nak berdua,
Hanya aku dan kau, bukan kau dan dia,
Bagaimana kesudahannya,
Ingin ku tahu, ingin ku duga,
Sambil mendengar engkau bercerita,
Cerita tentang kita...

Difaktab oleh si gila Aniq Templer..

TechnoTuesday: Google Doodle Freddie Mercury

Semalam (5/9/2011) adalah hari jadi yang ke 65 buat mendiang Farrokh Bulsara atau more famously known in the entire world sebagai Freddie Mercury. Lebih dikenali sebagai lead vocalist kumpulan Queen, mendiang telah meninggalkan dunia fana ini pada tahun 1991 dan sebagai menghargai kehebatan beliau, Google telah memproduce Google Doodle sebagai tribute kepada Freddie Mercury dan dengan menggunakan lagu background "Dont Stop Me Now".  Doodles ni adalah sangat oh-some dan antara doodles paling awesome penah dibuat oleh Google. Di bawah adalah video yang dimainkan bilamana button "PLAY" ditekan pada logo Google Doodle.




Welcome to my first TechnoTuesday entry. Sebagai parodi kepada Tech Thursday kepunyaan saiazuanblog, Entry TechnoTuesday akan diteruskan pada masa akan datang di blog ini dan gua akan menjanjikan pengenalan kepada technology-technology dan gajet-gajet baru untuk diperkenalkan..



Monday, August 29, 2011

Pre Raya : Ofis ini adalah segalanya...

Hari Raya Aidilfitri mengikut tradisinya adalah satu hari dimana kita umat islam meraikan dan merayakan hari itu sebagai tanda kita berjaya berpuasa selama sebulan di bulan Ramadhan. Di hari itu kita dilarang sama sekali menjalani ibadah puasa dan itulah hari kita berseronok-seronok dan makan minum dengan gembiranya..

Dalam tradisi bani Melayu, Hari Raya Puasa adalah hari kita bersuka gembira, ok ketepikan sebentar elemen-elemen konsumerisme seperti membeli beg baru,baju baru, kuih baru, kereta baru, awek atau pakwe baru. Dalam tradisi orang Melayu itu adalah hari yang terbaik untuk kita berkumpul bersama sanak saudara. Kalau selama ini mungkin kita duduk berjauhan dengan famili atau selama ini asik bersama kawan-kawan, Hari Raya Puasa adalah satu-satunya hari untuk bersama keluarga. Berkumpul bersama sanak saudara, berjumpa sepupu sepapat, atuk dan nenek, moyang dan pakcik makcik. Itu adalah hari silaturahim untuk kita berkunjung ke rumah saudara-saudara yang selama ini berjauhan. Selain itu satu lagi budaya terkenal di kalangan orang Melayu ialah pada pagi raya kita akan menziarahi kubur saudara yang sudah meninggal. Gua sendiri sejak datuk dan nenek gua meninggal pada sekitar tahun 2005, setiap hari raya pasti gua dan famili serta pakcik makcik gua akan menziarahi kubur sebaik sahaja selepas tamatnya solat sunat aidilfitri.

Dan semua pengalaman beraya ini yang gua telah kecapi selama 22 tahun lenyap serta merta pada tahun ini......
Ya tahun ini gua bergelar perantau yang bekerja di hari raya. Ahh ini semua sadis kalau nak pikir panjang-panjang. Sebenarnya pengalaman ni gua patut dah rasa taun lepas. Tapi disebabkan gua dapat cuti panjang dari IJN maka gua dapat automatik cuti dan sambung beraya.Tapi itu tahun lepas punya cerita laa. Tahun ini, atas dasar membalas budi dan tak nak kena bahan maka gua kerja je pada Hari Raya. Biarlah member2 gua yang lebih memerlukan cuti tu bercuti pulak. Gua apa ade hal, hari-hari pon boleh balik kampung ye dok? bukan kampung gua kat Teluk Intan, Perak ke atau Marignane Etang de Berre,Marseille ke atau Carso Magenta, Milan. ye dok? 

Anyway sempena raya esoknya ni, gua nak tulis entry khas ni untuk share ngan korang macam mane rasanya pra raya di ofis gua ni. Pengalaman bersahur dan berbuka kat opis ni sebenarnya memang agak meriah dan lagi meriah sebab ni pestaim gua sambut puasa kat opis..kehkehkeh.

Bersahur..
Kalau keja shift malam, tiap kali waktu sahur memang kelam kabut. Dengan time restriction pastu nak carik kedai lagi, gua rasa banyak kali gak gua tibai nasi wanggey je buat sahur. Kat bawah ni adalah gambar hari last bersahur antara group Lelaki dengan Perempuan. Macam biasa kalau dah namanya perempuan mestila stendet-stendet nak makan mekdi ye dok? Kalau nak dibandingkan dengan lelaki yang tibai je kari mamak,telur separuh masak dan roti canai untuk sahur.Pehh lebar sungguh jurang ekonomi yang kelihatan antara lelaki dan perempuan..hahahaah

 meja kemas dan cantik bersih, air dan makanan dalam bekas yang sangat proper siap ada tray, berhawa dingin dan sejuk mata memandang. Memang sahur yang selesa..

 air dihidang dalam cawan yang sumbing,tisu bersepah, kotak rokok dan lighter bersepah, jangan kata ada tray, ashtray pon takde. Masing-masing muka ganas sebab tak puas ati main PES sebelum tu.ini kejam.

macam biasa, ini ura-ura je lah....kahkahkah.

Mohon Iftar
Pengalaman berbuka jugak sangat meriah. Satu perkara yang pelik ialah makanan selalu berlebih. Bila sorang beli satu dua jenis benda,bila kumpul2 semua tetiba juadah jadi banyak sampai ada yang takleh nak sumbat lagi dah..muahahaha. Beberapa minggu lepas group shift gua ada buat gathering bukak puasa makan kat kelab komuniti cyberjaya.makanan dia memang meriah dan baru gua jumpa mamat yang lagi pawer makan dari gua..fuhh. Dan semalam, group gua tibai kfc pulak buat berbuka kat opis..yang ni lagi meriah sebab sekali tengok dah macam kenduri kesyukuran.hehehe.

 iftar di Kelab Komuniti Cyberjaya





 celebrating togetherness, Compliance group C macam biasa Impossible is nothing...

Liga Juara-Juara Group C
selain untuk mengisi masa lapang dan meredakan tekanan kerja edit-mengedit, Liga PES telah diadakan antara 9 orang pemain game bolo terhebat untuk menentukan siapa yang layak menduduki ranking number 1 selain merangkul gelaran campeone'...gua malas nak cite panjang2 nanti orang panggil gua riak,maka gua post gambar kat bawah je la sebagai bukti.kehkehkeh,kalau dah champion takkan la gua nak membebel pasal benda ni pulak kan?kahkahkah...

 gambar gua letak X-Large sebab nak kasik tengok terang-terang sapa campeone...muahahahha
 yeahhh gua pawerr!! gua champion(ini reaksi gua selepas menjadi juara) mohon pinjam gamba abam Ramsey.
In the end suasana pra raya di opis ni memang sunyi kalau kene time dia. Masing-masing melayan syahdu la katakan. Baru dua tiga orang tak datang dah rasa macam 10 orang yang tak datang, hanya seleksi lagu lagu raya je kadang kala memecah kesunyian. Beginilah syahdunya pra raya di ofis Compliance IPTV, nak pulak hari ni hari mantai, bak kata orang jasad dekat ofis, hati dah kat tempat lain.kehkehkeh... Di kesempatan ini gua Mohammad Aniq Izwan mahu mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri khasnya dan specialnya untuk semua staff compliance group C sekalian iaitu Saidi, Daus, Kimee, Aseng, Anep, Joe, Izzah, Syida, Wawa, Jann, Yati, Intan, Shafa, Nazmi, Fatlee, Tengku, Zulazmani, Fazim, Ashraf, Ayulaa, Salim, Pulot, dan Mariam... Lu orang terbaekk wokk, this is best bro..mueheheh.

Aidilfitri sememangnya hari yang indah dan memberi seribu macam cerita kepada kita. Ramadhan yang berlalu bagi gua dimulakan dengan detik bersahur yang pertama di ofis dan ibarat melengkapkan ceritera pra raya, Ramadhan juga diakhiri dengan berbuka puasa yang terakhir juga di ofis.

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday #10 : Bunga api di hati....

source

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. - answers.com

Friday, August 19, 2011

Akward Agama : Laaa kau puasa rupanya!

Laaa kau puasa rupanya! abis yang dari pagi tadi kau bergosip sakan tu ape benda?

Laaa kau puasa rupanya! abis yang kau membuta dari lepas sahur sampai dah lepas asar ni ape benda?

Laaa kau puasa rupanya! abis yang aku tengok kau merendek ngan awek lu dari pagi sampai senja tu ape benda?

Laaa kau puasa rupanya! abis dah subuh belum? zuhur dah? asar?.... ahh sudah, ape benda?

Laaa kau puasa rupanya! abis kalau puasa pun takkan la beli makanan untuk sorang macamkan nak makan 3 orang?

Laaa kau puasa rupanya! abis yang aku tengok kau melayan 3gp maria ozawa sampai meleleh hingus tu apa benda?

Laaa kau puasa rupanya! abis ada tak bersedekah buat amal jariah semua?

Laaa kau puasa rupanya! abis yang kau dok menipu je keje dari tadi tu apa benda?

Laaa kau puasa rupanya! abis yang kau dok pedajal member tu dari tadi apa benda?

Laaa kau puasa rupanya! abis yang kau asik usha awek kat param je dari tadi apa benda?

Laaa kau puasa rupanya! abis yang dari tadi kau asik melepak je kat kedai tu tak buat ape ape benda?

Laaa kau puasa rupanya! abis ape pasal gaya macam tak puasa je nih?? -____-

P/S: Lagi susah nak jaga adab-adab puasa dari menahan lapar dan dahaga tu sendiri... salam ramadhan everyone.. berapa hari je lagi nak raya

Faktab Friday : Cinta Kaktus

Have you ever hug a cactus?






  "Mencintai seseorang yang tidak mencintai kita atau menyukai seseorang yang tidak menyukai kita semula adalah ibarat memeluk kaktus.
Lebih erat ia dipeluk, lebih banyak ia menyakitkan kita"


I'll wish I was him cause these words were mine..To say to you till the end of time -Always, Bon Jovi

Wednesday, August 17, 2011

skill serious nak menackle awek..

Haihh baler ape aku post entry poster cara-cara nak menackle awek time bulan-bulan posa gini? Do At Your Own Risk!! me? I never tried it..is it believable? do at your own risk..hahaha

click to enlarge

Tuesday, August 16, 2011

Wordless Wednesday #9 : I was here exactly one year ago....


On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. - answers.com

Saturday, August 6, 2011

Ohh lelaki idaman...

Yang sebenarnya, entry ni aku tulis in response kepada artikel blog Nami di TTGB yang menulis entry bertajuk lelaki idaman. Dalam blognya, Nami agak kurang senang dengan fenomena perempuan sekarang yang nakkan lelaki idaman macam Seth Tan atau hero drama Korea. Katanya lagi perempuan yang suka drama korea cintan-cintun ni kebanyakannya adalah loser. Namun begitu satu benda yang aku setuju dengan kata-kata beliau ialah maksud loser adalah bukan seorang yang tidak berguna. Loser adalah satu istilah buat mereka yang tewas dalam perjuangan. Ya,keyword dia "PERJUANGAN". Seseorang yang telah berjuang tetapi tewas adalah loser yang sebenarnya hebat. Mereka hanyalah insan yang tewas dalam perjuangan untuk memenuhi keinginan mereka dalam mencapai kehendak berahi. Mereka bukannya insan yang tidak berguna. itu kata Nami.

Satu benda lagi yang turut dia tulis ialah bagaimana tv telah memberi pengaruh yang sangat besar dalam kehidupan rakyat Malaysia. Dengan sekarang ni wujudnya pulak fenomena drama korea yang heronya ada rupa paras jambu ya amat telah menjadi satu garis panduan pulak kepada perempuan sekarang nak jadikan sebagai lelaki idaman. Terbaru ada drama Nora Elena yang menyebabkan seorang watak ilusi bernama Seth Tan menjadi garis panduan untuk perempuan mencari lelaki idaman. Soalnya wujud ke entiti bernama Seth Tan nih? wujudkah entiti seorang tokoh korporat yang tidak berfoya-foya dan hanya mencurahkan seluruh hidupnya buat Nora Elena ini? Dan buat lelaki sekalian, adakah anda sangat tercabar dengan entiti bernama Seth Tan ini?

Ok aku mengaku, aku tak ada ciri-ciri fizikal seorang Seth Tan mahupun Gu Jun Pyo. Despite aku tengok drama-drama yang ade hero-hero ini. Aku tidak ada rupa paras seperti mereka. Kalau setakat sikap ala-ala gentlemen dan romantic tu mungkin ada lah. Itupun mungkin kena mengikut kemampuan. Mana mungkin boleh meniru gaya Gu Jun Pyo yang kaya tu membeli sebuah pulau persendirian di Macau dan kemudian bawak girlfriend bercuti kat sana. Itu beyond logical unless aku ni anak Sultan Brunei itu lainlah.

Ingin jugak aku tau apakah benar ini lelaki idaman yang kau nak? Fahamkah anda gadis-gadis sekalian terutamanya yang masih single tu bahawa dengan menetapkan garis panduan sebegini dan terlalu hendakkan perfection, anda akan terus meletakkan diri anda terus merasakan sukar mencari pasangan? Bila dah expectation menjadi tinggi kemungkinan mencari seseorang yang seperti Seth Tan itu adalah sangat susah sebenarnya. Dan kepada yang dah ade other half tu pulak, adakah kau terlalu mengharapkan pakwe kau menjadi sehebat Seth Tan atau sejambu Gu Jun Pyo?

Ex aku dulu merupakan peminat tegar drama Boys Over Flowers dan selalu cakap dia nak lelaki idaman macam Gu Jun Pyo. Dan sekali lagi aku katakan aku memang tiada ciri-ciri fizikal seorang Gu Jun Pyo. Dia suruh aku potong rambut stail ala-ala hero Korea dan aku setuju buat rambut sebegitu sebab aku sendiri pon nak mengubah stail rambut aku tambahan pulak kos mendandan rambut kat Melaka masa tu adalah sangat murah sebab ade student price. Sebelum-sebelum ni boleh tanya dekat member-member aku yang rambut aku ni sentiasa belah tengah macam Zed Zaidi. Ok itu perumpamaan sarcastic, aku juga tiada ciri-ciri fizikal macam Zed Zaidi. Dan kerana ingin menjaga hati dia, aku jugak cuba meminati sendiri drama korea walaupun drama-drama lagging ni memang bukan personal taste aku tapi sekurang-kurangnya boleh juga aku menjadi sang pujangga yang romantika untuk dia atau sekurang-kurangnya menjadi Gu Jun Pyo yang selayaknya dia terima.

At the end akhirnya dia dump jugak aku dan nasib baiklah bukan kerana dia jumpa lelaki yang sebijik macam Gu Jun Pyo atau Seth Tan(aku tengok pakwe baru dia standard muka jawa totok jugak.takdelah jambu mana). Dan selepas itu barulah aku me-rebel-kan diri dengan membuat rambut mohawk yang telah menjadi bahan kutukan family dan member-member yang sangatlah pelik tengok tetiba rambut aku yang dulu jambu(sampai ade orang kata cute) kepada rambut macam Neymar pemain bola sepak Brazil. Ok panjang pulak aku bersurah pasal rambut ni.Bukan apa, its amazing apa yang seorang perempuan boleh lakukan untuk mengubah seorang lelaki. Contohnya, mengubahkan stail rambut,sikap,stail pemakaian,perspektif, etc,etc.

Dan seperti aku katakan tv telah terlalu mempengaruhi kehidupan kita sampaikan lelaki idaman pon nak yang macam dalam tv. Itu susahlah sebab sampai bila kita nak berfantasi? Mesti ade orang nak cakap kat aku "ah lelaki pon nak perempuan idaman macam dalam tv jugak. nak macam Lisa Surihani lah, Siti Saleha lah". dan jawapan aku disini mudah. Lelaki menginginkan Lisa Surihani atau Siti Saleha atau gadis gadis SNSD adalah kerana melihat diri mereka yang sebenarnya seperti yang dilihat di tv dan bukan seperti watak yang mereka cipta di tv. Lelaki tidak menyukai Siti Saleha kerana dia adalah Nora Elena tetapi perempuan menyukai Aaron Aziz kerana dia adalah Seth Tan. Its the real truth. Perempuan memang mahukan Seth Tan kerana dia memiliki ciri-ciri seorang lelaki yang sempurna iaitu kaya,hensem,caring,romantik,not short-tempered, dan macam-macam lagi perfection yang menyebabkan semua lelaki di Malaysia menjadi cob-nobbler serta merta di pandangan wanita.
Lelaki mengidamkan Lisa Surihani sebab dia adalah Lisa Surihani....

This makes us men think,  apakah saya ni tidak pernah menjadi lelaki yang awak idamkan? apakah saya perlu berulang kali katakan ayat cliche' seperti "nobody's perfect" supaya awak faham yang Seth Tan dan Gu Jun Pyo itu suatu entiti yang hanya mempermainkan perasaan awak? At the end of the day, fahamkanlah bahawa it is not about men like Seth Tan atau Gu Jun Pyo. Lelaki pun despite suka membandingkan girlfriend mereka dengan perempuan-perempuan lain yang lebih baik dari rupa fizikal girlfriend mereka, lelaki jarang atau tidak pernah mahukan girlfriend mereka meniru gaya atau rupa perempuan lain. Kerana bila lelaki berpacaran dengan seorang perempuan itu, dia hanya inginkan apa yang ada pada perempuan itu. That's why he dated you in the first place. Unless seorang lelaki itu juga mahukan perfection, mereka hanya terus mencari girlfriend yang lain and its that simple, but at least men doesn't want you to change who you really are. Dan percayalah bila seseorang lelaki itu mendapat seorang perempuan yang dianggap perfect baginya, dia akan melayan kamu sebaik mungkin dan mungkin melebihi layanan Seth Tan kepada Nora Elena. 

If all this is a lie, well aku tak boleh nak kata apa lah. At least I was like that dan bagi aku kalaulah seorang perempuan tu bagi aku sudah cukup sempurna, aku memang "sumpah tak carik yang lain". Dan aku juga ingin bersama dia hingga ke akhirnya dan andailah di syurga aku dilayan oleh bidadari-bidadari syurga yang jelita itu, aku sebolehnya hanya mahukan dia seorang kerana dia adalah apa yang telah aku katakan sebagai perfection walaupun dia bukan Lisa Surihani ataupun Siti Saleha ataupun Tasha Shila. At the end of the day, lelaki idaman adalah lelaki yang sepatutnya kau telah terima seadanya dan seperti aku katakan, its not about Seth Tan or Gu Jun Pyo. Well if you ask me will I ever be like Seth Tan if my future gf wants me to? I'll just say "bukan janji tapi pasti." boleh??

 You suka bunga dan Abang suka tempat sejuk. Nanti kita pergi kedailah beli bunga banyak-banyak, eh?”

It's not about Seth Tan atau Gu Jun Pyo.....

Wednesday, August 3, 2011

Datang sebagai dirimu, sebagaimana yang aku mahukan...



Okeh malam ni aku hanya ada satu entry malas untuk tatapan kalian. I'm still kinda terfaktab right now, dan banyak bende aku nak post tapi somehow tak ade masa nak tulis. I still have at least 3 grand entry berkenaan ramadhan yang nak aku postkan since day one puasa hari tu berserta 1 grand entry ala-ala terfaktab yang telahpun siap dalam draft dan hanya menanti masa terbaik nak dipost.

For now, enjoicess this video from Yuna. Lagu bertajuk Come As You Are dan lagu ini originally done by the late kurt cobainn and the Nirvana. What so special pasal versi ini ialah disebabkan voice Yuna yang memberi elemen ala-ala haunting kepada lagu ni..kalo dengar malam-malam time sengsorang boleh naik bulu roma woo... enjoice..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...