adverts

Monday, December 7, 2009

geram!!! fu##**&G!! geram!!

minggu ni aku stress gile babi..macam2 plan maha alam terselit sana-sini dek manusia-manusia yang hidup di muka bumi ni.. tak ketinggalan aku yg punya plan tersendiri dan sekadar mengikuti rentak plan alam tuhan maha esa yg satu...

aku stress dengan sesetengah orang..dah la aku tak kenal ko,pastu nak menyemakkan pale aku yg sedia semak ni..blah la woi. hatiku terdetik kejam.rase cam nak bom mamat sekor tu.. nasib la aku ni reti sabar..

kengkadang tu memang kan? kat dunia ni wujud manusia jenis tak paham bahasa dan tak reti bahasa ni kan. orang kata jangan dan tidak.yang tu gak die nak buat. minggu ni aku kene deal ngan orang2 camni.jenis tak paham bahasa bilamana aku kata tak boleh tu die nak boleh jugak..camne ko nak buat laa aku pon taktau... pastu menyusahkan aku..

pastu berbagai lah lagi siri pengalaman maha menyusahkan aku sepanjang minggu ni yg buat aku rase cam sakit jiwa..apetah lagi menyemakkan kepala. ingin je aku jerit "woi!! kepala otak aku tengah semak ni.. ko boleh tak reti bahasa!!"

tapi aku takleh nak bersuara..mereka lebih superior..kononnya!! mereka bagus bila diatas dan mereka diatas kerana tuhan meletakkan aku dibawah.. satu hari mereka juga akan di bawah dan aku diatas.. kerana ketika ini aku menjadi insan teraniaya.dan kuharap benarlah kata2 bahawasanya doa orang teraniaya ni dimakbulkan allah...masyallah...

Tuesday, November 17, 2009

Tun Mahathir nyanyuk??


coretan dari forum yg aku baca hari ni begitu menarik..ia terkesan di hati apatah lagi 2 malam sebelumnya aku tengok kat History Channel pasal kisah Mahathir. terkesan kerana aku rasa kita terlalu kehilangan seorang pemimpin seperti ini.minus the negative side...bagi aku inilah Bapa permodenan yg tiada taranya kalau nak dibandingkan pemimpin sebelumnya dan pemimpin kemudiannya... tapi ade gak insan2 yang tak puas hati dengan beliau hingga melabel beliau nyanyuk dan tak sedar diri? ish ish..camtu skali ke...bukan ape... cube pikir

"dia nyanyuk lagi skali,
Penang bridge,

pasal madey nyanyuk la dapat
KLCC,

nyanyuk sekali lagi,
KL tower

nyanyuk lagi,
KLIA,

nyanyuk lagi,
Proton,

nyanyuk lagi,
SMART tunnel

nyanyuk lagi dan lagi,
Putrajaya (siap bilik tidur rumah rasmi ikut jumlah famili anwar)

dia nyanyuk lagi,
Litar F1,

dia nyanyuk lagi,
landasan rel laju berkembar

dia nyanyuk lagi,
LRT, komuter, ERL,

dia nyanyuk lagi,
pi suruh petronas cari gali minyak sampai arab, afrika, sempadan rusia,

heiii.. dia nyanyuk lagi, tak habis habis..
bersuara lantang hentam amerika tiap tiap kali pi PBB, kutuk israel..
dan madey nyanyuk lagi,
hantar duit pi palastin,
nyanyuk lagi,
bersuara bersama rakyat melucut kekebalan raja supaya raja tidak terlepas dari hukuman,
dia nyanyuk lagi sekali,
tak berhutang dgn IMF intres yg cekik darah, negara yg pakai IMF sampai hari ni tak habis bayar..

dia nyanyuk lagi?


sudah sudah la kan mengata orang nyanyuk...buat tambah dosa kita jah..

sekian

Thursday, November 12, 2009

Hobin Jang Hobin!!! Juara sesudah 61 tahun..


Puas... begitulah rasanya.. kepuasan itu tiada dakwa dakwi lagi.. kepuasan malam itu bagi sesetengah orang mungkin melampaui segala kepuasan hatta kepuasan batin sekalipon mungkin. Mengapa? puas kerana setelah 61 tahun dan 3 final dalam tempoh 10 tahun terakhir.. akhirnya skuad bola sepak Negeri Sembilan mencatat sejarah menjulang Piala Malaysia iaitu title tertinggi dalam arena bola sepak negara..

Malam itu, dihadapan lebih 90 ribu penonton dan sebilangan besarnya adalah penyokong lawan,skuad jang berjaya menumpaskan Kelantan 3-1 sekaligus menenggelamkan sorakan 60 ribu lebih penyokong kelantan malam tu..

Aku pula antara penyokong2 negeri sembilan yg turun stadium malam itu kali dengan harapan melihat pasukan feveret ku menjulang piala malaysia..biarpun kini sebilangan besar hidup aku tidak lagi dihabiskan di negeri sembilan,tapi semangat setia pada Jang melampaui segala sokongan biarpun kepada kelab2 eropah sekalipon.. malam tu aku ngan ayah aku bersama dua orang kawan dia pegi bersama dlm satu keta.yg lagi 2 orang tu fan kelantan ar. dalam pukul 7.30 kitorang pon sampai la kat stadium bukit jalil. sampai je kat sana banyak yg aku nampak merah je..maknanya ramai gile arr fan tim kelantan.. malam tu aku ngan ayah aku pakai baju kaler itam..sbb die senang je..kitorang langsung takde baju kaler kuning hatta baju raya sekalipon.. lepas masuk stadium..perghh ramai gile orang sampai takde seat.so aku ngan bapak aku pon gi ar carik port yg bleh lepak.so dapat ar satu port..yg btol2 nampak padang je..tapi dok bersila ar atas lantai..kengkadang tu sampai kene duduk cam duduk antara dua sujud plak.

18 minit game start.. bakat muda, shahurain abu samah membuka jaringan yg menghasilkan gegak gempita penyokong2 negeri sembilan..aku menjerit tak hingat donia gak time tu.seronok nye pasal sebab dlm ati mmg dah terasa malam ni milik ojang.hahaha.pastu game agak slow.dan walaupon kelantan dpt attack tapi nyata..defender n9 alip,aidil rita,shukor dan ching takdo problem mengekang asakan farhan dan indra..masuk 2nd half,tak sampai brape saat..n9 bersorak lagi bile hairuddin omar header bola masuk dalam goal jagaan halim napi..siap beat ofsaid trap lagi tu. dan beberapa minit kemudian penalti zaquan melengkapkan malam gemilang buat n9..walaupon indra dapat skor sebijik pastu.tapi mmg dah terlambat dah..

stadium malam tu macam kat medan perang kat gaza.fan kelate dengan semangat hooligannya meletupkan segala bende yg boleh diletupkan..mercun la tapi.. keselamatan fan tak begitu terjaga especially utk fan n9.. time aku balik tu..nsb baik pakai baju itam.sbb ade gak mamat yg pakai baju kuning kene kutuk,maki bagai..maunye tak..abis je game aku terus balik..time balik tu.mak aih.selaut merah bawak dari tangga stadium sampai ke LRT sume orang die..
balik malam tu mmg aku hepi giler ar..siap rentang headband lagi kat tingkap tanda bangga giler.hahaha.

buat team bola n9.. hobin jang hobin.next sizen pepehal2 kita pulun pialo sumbangsih lak.kalo main kat stadium shah alam.den tunggu kek sano.hahaha..


Tuesday, November 10, 2009

Kerna DIA~

Semua kerna Dia..tiada yang lain yang macam Dia..aku mau Dia... apakan daya ...insan bernama Dia ini sudah jauh dalam jejak samar kehidupan sementara manusia di dunia ini...

Bagai bermimpi...aku cube menampar pipi monggelku berkali-kali untuk pastikan ia benar..
nyata ia benar..setelah bertahun lamanya..aku dapat jua kembali menatap wajahnya...wajah yang satu ketika dulu menggenggam erat hatiku bertahun lamanya...

dan bertahun lamanya jugalah aku menunggu dan saat tak disangka ini..aku terlihat semula wajah itu..hatiku kembali dicengkam..penuh berbunga harapan...

Tapi......

hatiku remuk kembali dan hilang dalam seluruh kegelapan yg maha kelam malam dingin ini...
aku kecewa lagi...tapi kecewa memang sebati dengan jiwa aku... andai ditambah garam atau lada sulah sekalipon..sebatiannya tetap sama...kecewa tetap kecewa...

Malam terus larut...aku buaikan perasaan dengan segala macam lagu meruntun kalbu...
ku sangka larat ku lama..tak juga. aku kembali mencari kewarasan..mencari ketenangan..
dan segala gundah ku curahkan di dalam nukilan ini.. buat sesiapa yang membaca... aku tak peduli apa kamu nak kata... yang pasti aku punya ruang sendiri.. dan sekadar berkongsi dengan kamu semua...

dan semua ini kerna Dia.....

Sunday, November 1, 2009

Antara Altantuya dan Mahsuri, siapa lebih dizalimi?..



Kajang pak malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu,

Tidak boleh diukur kekejaman itu dengan keris yang menikam Mahsuri. Tidak boleh juga kita menyukat kezaliman dengan membandingkan bisanya keris dengan kuatnya ledakan bunyi dentuman bom C4 yang digunakan untuk meletupkan tubuh Altantuya.

Akal logik tidak boleh membuat hukuman bahawa oleh sebab dentuman C4 itu lebih kuat hingga menghancurkan tubuh Altantuya, maka kes Altantuya dibunuh itu lebih zalim dan kejam berbanding pembunuhan Mahsuri, kerana tubuh Mansuri tidak hancur.

Tidak betul cara berfikir begitu. Kita mesti ukur kezaliman serta menyukat kekejaman itu bersandarkan cara kes itu dikendalikan dan bukanlah disebabkan faktor keris dan bom C4 tersebut. Akal kita mesti lebih hadhari ketika membuat kesimpulan dalam kes ini.

Altantuya tidak dihakimi, tidak dibicarakan. Maka adalah satu jenayah untuk membunuh beliau. Sebaliknya, kes Mahsuri itu telah dibicarakan dengan berat sebelah. Dia difitnah, dia diburuk-burukkan, diaibkan oleh sekian banyak tuduhan yang tidak berasas.

Barangkali, Altantuya lebih dizalimi kerana sosok yang jelita lagi menawan putera Bugis ini dilayani sebagai haiwan, boleh dibunuh sesuka hati tanpa perkiraan dosa, pahala.

Mungkin ada orang yang mahu menyanggah pendapat ini. Hal itu, bolehlah kita debatkan kemudian jikalau ada pihak yang beranggapan bahawa Mahsuri dibunuh lebih kejam lagi berbanding kes Altantuya. Wallahu alam.

Bagaimanapun, pendapat bahawa Mahsuri dibunuh lebih zalim berbanding Altantuya itu bukanlah bermaksud bahawa Najib Razak lebih baik berbanding Mahura dan pihak-pihak yang membunuh Mahsuri. Ini kerana, zalim tetaplah zalim.

Bukan ada neraca yang menetapkan bahawa berat kezaliman ke atas Altantuya itu seberat 1 kg, sementara kezaliman ke atas Mahsuri cuma seberat segantang cuma. Kejam tetaplah kejam. Keadaan mungkin berubah jika watak Mahura disamakan dengan Rosmah.

Sentimen-sentimen seperti menyamakan Mahura dan Rosmah mungkin mengundang satu pendapat lain pula yang melihat kes pembunuhan Altantuya itu lebih kurang setara kejam dan zalimnya dengan kes pembunuhan Mahsuri. Wallahu alam.

Semoga kita tidak lagi memandang kes Mahsuri dengan darah putihnya dan keris keramat yang digunakan untuk membunuhnya, tetapi ia dinilai sebagai satu peristiwa gelap dalam lipatan sejarah yang patut dielakkan pada masa depan.

Hendaknya, kisah purba sebagai pengajaran kepada masyarakat ini janganlah dikapankan dalam ingatan kita, sebaliknya sentiasa dibahas daripada sudut lain pula.

Semoga kita tidak lagi memandang kes Mahsuri dengan darah putihnya dan keris keramat yang digunakan untuk membunuhnya, tetapi ia dinilai sebagai satu peristiwa gelap dalam lipatan sejarah yang patut dielakkan pada masa depan.

Mahsuri wanita suci?

Di sana masih kedengaran pendapat yang menyatakan bahawa ada kemungkinan Mahsuri adalah wanita yang tidak menjaga kehormatannya. Pandangan demikian berangkat daripada persoalan, bagaimanakah Mahsuri boleh tinggal serumah dengan lelaki asing ketika ketiadaan suaminya?

. Kalau pun Mahsuri itu tidak melakukan perbuatan terkutuk, bagaimana pula dengan sikap isteri orang yang dilihat berdua-duaan dengan lelaki asing sambil bermain bunyi-bunyian di luar rumahnya sehingga menjolok mata masyarakat setempat?

Jawapan ke atas soalan seperti ini tetap ada. Seperti biasa, kita akan melakukan kesilapan. Tetapi, adakah hukuman ke atas kita itu setimpal?

Kenapa kita harus meneropong ke atas kesilapan Mahsuri saja tetapi seperti terlupa untuk membahaskan kekejaman penguasa dan hasutan Mahura?

Sebesar-besar dosa Mahsuri sekali pun dan kalau darahnya tidak putih bagi menunjukkan bahawa dia wanita suci tetapi kita tak boleh menolak kebenaran bahawa dia telah melafaz sumpah bahawa Langkawi akan dilanda musibah 7 keturunan.

Maka, lafaz sumpah itu adalah doa daripada seorang wanita yang telah dizalimi. Mungkin juga dia berdosa, tapi peruntukan Allah ke atas Mahsuri tetap ada. Iaitu peruntukan untuk berdoa agar dilimpahkan kecelakaan ke atas pihak-pihak yang telah menzaliminya.

Mungkin, azab yang menimpa Langkawi itu, bukan disebabkan oleh kedudukan Mahsuri sebagai wanita keramat seperti yang difahami orang. Lagi pun, bukankah doa orang yang dizalimi itu akan dimakbulkan Tuhan tanpa sebarang hijab?

Mahsuri itu mungkin berdosa, tapi peruntukan Allah untuk membela orang yang dizalimi itu tidak diperhitungkan melalui dosa Mahsuri sebelum ini. Sabda rasul, takuti doa orang yang dizalimi, kerana doa antara mereka dengan Tuhan tiada hijab.

Tidak disebut kedudukan orang dizalimi di sini sama ada mereka sendiri pernah berdosa atau tidak. Bermaksud, jika seseorang itu berdosa kepada Tuhan, tetapi dalam masa yang sama, mereka dizalimi pemerintah, maka dosa mereka itu bukan hijab untuk Tuhan kabul doa mereka yang meminta dilimpahkan keburukan ke atas pemerintah yang zalim itu.

Tuhan tak membuat perkiraan seperti ini � oleh kerana mereka yang dizalimi itu pun ada dosa, maka Dia pun tidak akan mengabulkan doa mereka ke atas pihak yang menzalimi mereka itu. Tuhan tidak berat sebelah. Penzalim lebih awla mendapat hukumanNya.

Apabila mempertimbang semua ini dengan teliti dan sehalus-halusnya. Hanya ada suatu hal sahaja yang menendang-nendang akal fikir kita. Pertanyaan demi pertanyaan, soalan demi soalan sedang berlari-lari, menari-nari dan melantun-lantun dalam kepala.

credits to the original author H.Fansuri

nota kaki:
Jika Mahsuri bersumpah yang buruk-buruk ke atas Langkawi sebelum kematiannya, kita ingin bertanya soalan saja, apakah Altantuya pernah bersumpah bahawa Malaysia akan menjadi padang jarak padang tekukur sebelum tubuhnya diletupkan C4?



Tuesday, October 27, 2009

10 tahun selepas itu..aku masih disini

yeh double entry utk hari ni.hahaha.aku gile nak menaip sbb frust tenet cam siput

kali ni aku nak kongsi satu rahsia yg maybe ramai taktau atau ramai yg da tau tapi buat taktau..hahah. caye tak kalo aku cakap aku dulu penah koma 3 ari sebab buat operation jantung, caye tak korang disebalik tubuh aku yg 'sihat' ni terpatrinya 3 celoreng yg aku rase sampai tua sok kekal camtu gak.hahaha

Posing ala Superman..hahah poyos

ya, entry ni aku ingat nak buat pada 6 oktober lalu iaitu genapnya 10 tahun aku selamat menjalani pembedahan jantung berlubang atau dalam bahasa medicnye Tetralogy of Fallot atau TOF. pada tanggal 6 Oktober 1999 aku meneruskan perjalanan ke suatu tempat dengan satu pertaruhan yang memungkinkan nyawa aku hilang camtu je...tapi tuhan sayang aku agaknye,Dia kesian ngan family aku kot...ye la anak da la sorang..kalo ape jadi tak ke sedih gile..ish ish..alhamdulillah aku masih disini..menulis kepada anda pengalaman anak muda ini mengenai pentingnye menjaga jantung korang.eh? haha..

tapi operation tu penuh kisah tersendiri...bukan sekadar potong je.haha..bayangkan le jantung korang takde dalam badan korang.hish camne la kan..bleh hidup ke? aku pon pelik.tapi bile dengar cite ade orang yg hidup sepenuhnye kat mesin.peh takde yg mustahil.camtu la yg terjadi mase hari pertama operation.jantung aku diletakkan di satu bekas air batu dan dada aku dibiar terbuka sambil seluruh hayat aku bergantung pada sebuah mesin..andaikata blackout satu IJN tu camne la agaknye..tak silap aku malam tu jugak keadaan aku agak kritikal.katenyer laa.darah banyak ilang lantas mak aku dipanggil tengah2 malam tu gak utk turun ke bilik menunggu depan operation theater. ade sorang doktor jepun dipanggil utk tolong sambung operation aku walaupon doktor tu keletihan..oh ye in case korang wondering ape jadi kat doktor seblom tu yg patutnye operate aku? believe it or not.die attent aku almost 10 hours beb..tak pon lebih kot.letih dah doktor tu.balik teros.
mak aku cite mase die nak ke operation theater tu macam2 bende die pikir.die dah la agak mudah takut.mcm2 die terpikir..sampai die kate die nampak bayang2 aku jalan kat kawasan bilik operation tu.. IJN biasak ar beb.. keras kot.hehehe..
alhamdulillah,malam tu semuanye OK. dan aku dipindahkan ke ICU lalu dicucuk segala macam wayar sampai bapak aku kate aku dah macam Robocop dah..
akhirnye 3 hari kemudian aku sedar jgk.mase aku tersedar tu aku rase cam nangis jap sbb bersyukur sgt sbb masih hidup.mcm dibagi nyawa kedua rasenyer.

Kini aku sihat sediakala..walaupon takleh aktif. sebab banyak kali gak aku rase sakit sikit kat dada sbb kata orang kalo badan dah second hand ni buat la cara cam second hand..ceh, sentap haku dengar.dan kelmarin sedikit jamuan makan disediakan oleh mak aku bersempena 10 tahun hari tersebut dan Besday aku yg ke 21 bertempat di Pulau Carey.huhuhu.jadi last aku nak cakap ialah sayangilah jantung anda.. u'll never want to be in that operation room..wicked sick beb.haha.
oh ye, in case korang wondering ape aku rase atau mimpi sepanjang 3 ari aku koma tu... well jawapannya ialah..aku tak rase atau tak mimpi ape pon. :p

Kembali Sempurna...

salams... huh lame gile tak update blog.
bukan malas tapi banyak bende yg block..
aku dah nak tutup blog ini.
tapi die tanak tutup sendiri.
ape aku merepek ni
aku perlukan teh 3 layer lagi ni..

neway, sumpah dow aku da nak tutup blog ni. even cuti 2 minggu pon sekali aku tak sentuh blog ni..malas sungguh nak menaip..bukan takde mase,ade je pon.. huh..maybe aku kene tukar layout blog ni kot..tengok layout pon muram durja je..sape yg nak masuk sini...
tapi arini aku menaip lagi.. bukan mintak glemer nak tumpang sekaki..tapi sekadar meratap..blog yg syahdu ni. aku gembira tengok rakan2 lain masih gigih berblogging biarpon sebok berfacebooking... erh... penat la menulis ni.. ilham susah nak dapat..aku nak tulis ayat berirama cam adzuad...tapi nanti kene cop aku tiru die so tak best ar..ah lantak ah..biarku mengomel sendirian..hahaha

anyway thanks guys pada yg kembali menghidupkan blog korang dan pada yg baru mewujudkan blog anda..anda memberi saya semangat untuk kembali berbloggers..hehehe...

Wednesday, September 9, 2009

Aku ingin menutupnya....

sudah terlalu lama...sudah terlalu usang...sudah terlalu hina...

aku ingin tutup blog ini..cukup sudah cukup..masa sudah tiada..akhirnya..senjata makan tuan..

keputusan sudah dibuat.tindakan belum terlaksana..bila...suatu hari nanti...buat masa ini...biarlah blog ini berlayar di lautan web yang serba luas...

hakikatnya blog ni hanya 1 kb dari 1 terabyte WWW...

Wednesday, July 29, 2009

Kejadian Pelik Rumah Sewa Di Seremban 2 Finale

Sambungan.. the end

Malam jumaat tu kitorang sembahyang maghrib secara berjemaah, slepas tu baca yasin ramai2 macam hari2 sebelumnya, supaya bende tu x datng ke rumah tu dan kacau kitorang lagi.. tngh baca yasin ramai2, tiba2 pintu dapur di ketuk berkali2 menyebabkan kitorang suma terhenti mmbaca yasin, air di dalam bilik air plak mencurh2 kluar, tengah aku sibuk pandang pintu dapur yg diketuk, aku ternampak tombol air di sinki di pusing dan menyebabkan air di sinki mencurah2.. kitorang bangun beramai2 sebab ayah man suh rapat2, then kitorang tutup air di sinki dan kedua2 bilik air yg mencurah.. tp x berhasil bila air kuar balik pas kitorang tutup, nak x nak kitorang tutup suis utama di luar rumah.. tu je lah cara, ayah man call tok sheikh yg bende tu datang balik, ntah apa yg dibisngkan tk sheikh, kononnya kitorang langgar pantang.. masa mengubat aritu x de lak dia cakap pasal pantang2 ni, ni baru lah nak crita pasal pantang2.. kononnya kitorang langar pantang sidai pakaian dalam rumah, dia x de pesan apa2 pon sblm ni, ye la mcm spenda ngan stoking x kan la nak jemur kat luar lak..

Dah puas bende tu main air, dia kacau letrik lak, dari kipas siling, kipas meja, radio sampailah ke lampu yg membuatkan aku tambah kecut.. sebab lampu terpadam kitorang pakat2 duduk kat bawah suis utama, kemudian pasangkan balik lampu.. kitorang duduk kat bawah suis tu, x de lak dia men suis dah pastu.. aku teringat lauk yg dah beli utk makan malam kat dalam pinggan kat dapur, hanya tunggu nasi masak je.. time cam ni nak makan pon dah x de slera, terbantut memikirkan benda hal macam ni.. pastu si man ngan ayahnye gi dapur ambik lauk2 tu nak ajak makan, katanya kalau badan lemah x makan lagi benda tu senang kacau kita sebab kita x de tenaga..

Aku hilang slera nak makan, so aku minum aje, air limau je aku buat tadi sebab lom beli kodial lagi, lg pon buat air limau senang, limau, gula dan ais batu je, dah siap air limau sejug.. tapi aku pelik masa tuang ke gelas, aku prasan air tu jadi kuning, eh bila lak jadi color kuning, setau aku putih je tadi.. aku buka penutup jug tu, ya Allah bau hancing, dah kene kencing.. nasib baik aku prasan, kalau x mmng dah minum air kencing la gamaknye aku masa tu.. masa mak si man nak senduk nasik, dalam periuk nasi seketul najis macam najis manusia ada di dalam rice cooker.. waktu di buka rice cooker tu, nasi masih panas sebab baru masak, bayangkan lah bau najis tu semerbak ngalahkan bau nasi tu.. aku sampai kuar rumah termuntah2..manalah datangnye semua tu..

Sebab x tahan bau, semua makanan tu kitorang letak kat luar rumah, mmng sah semua makanan ada najis, ntah najis apa kitorang pon x tau.. tp rasanya najis manusia, duduk kat luar rumah kitorang bincang2.. esok nak cari orang pandai ngubat kat area mambau, lepas sembahyang jumaat tu cadang nak cari.. sebab tok sheikh tu x leh caya, sebab benda tu datang balik, konon2 pantang la ape lah, dah la byr rm200 untuk mengubat tu.. sibuk2 berbincang tu, dalam jam 11mlm, dengar kat ruang tamu rumah suara kanak2 gelak2 sambil dengar hentakan tapak kaki berlari2 seperti yg kitorang alami haritu.. yg nampak hanya bayangan hitam 3 orang kanak2 sambil membawa api, tapi yg herannya kali ni aku, man dan wan x nmpk, yg nampak hanya ayah ngan mak man je.. kitorang hanya dengar suara gelak budak2 je.. tiba2 mak si man menjerit, telekung tebakar, cepat2 kitorang masuk rumah takut x pasal2 umah plak yg terbakar..

Mmng tekejut tiba2 telekung terbakar, kitorang rapat2 gak sambil duduk kat bawah suis utama tu, heran camner telekung tu leh tebakar.. mak ngan ayah man kate diorang sendiri nampak bende tu yg bakar, tp pelik kali ni kitorang x nampak, yg nmpk hanya telekung yg berlipat tiba2 tebakar.. bunyi gelak2 tu sayup2 je pas kitorang masuk rumah tu, tp tiba2 ada baut tengik macam sesuatu hangus.. yaAllah, ayah si man menjerit nengok sejadah terbakar, time tu aku x nak pergi dapur ambik air, sebab pili air kat luar dah tutup mana aa air, aku guna air mineral dlm botol kat depan aku utk makan tadi, sambil2 aku hempas2 sejadah tu.. mmng x leh jadi kali ni, dah sampai bakar2 barang pula.. tapi kali ni aku x la setakut haritu, maybe sebab ramai, pastu ada orang tua lak tu, rasa mcm selamat sedikit walaupun ancamannye lebih bahaya.. pas sejadah, langsir pula jadi mangsa, habis tebakar langsir, kali ni si man ambik air sabun dalam baldi di bilik air, terus simbah sebab api tu jilat langsir tu cepat.. padahal kitorang dekat ngan langsir tu, sebab duduk kat depan pintu di bawah suis utama, tengok2 dah terbakar besar..

Tak abis itu je, kotak2 pon abis tebakar sume, x tau lah nak buat apa lagi, last2 kitorang angkat sume barang bawak ke luar rumah, apa yg leh tebakar je semua kitorang angkut gi kuar rumah, letak kat luar pintu.. duk sibuk angkat kotak2 tu, tiba rasa asap bnyk dr dalam bilik aku, aduh!..rupanya kain pelikat yg aku buat jadi langsir tingkap dah terbakar separuh, kelam kabut aku tarik sampai tekoyak2 hujung kain tu, sebab air dah x de pili luar dah tutup, masa aku sentap aku rasa paku2 tu tepelanting dek aku sentap sekuat hati.. time tu gak si man call uncle tuan rumah, cakap rumah tu ada masalah.. itu rumah baru mana ada masalah, uncle tu cakap la, ni bukan masalah rumah la uncle ni mslh rumah tu berhantu.. uncle tu gelak je dan jawab kalau u nak kuar, deposit umah 2 bulan dan air letrik dia x nak bagi balik.. tu je la yg si man cakap ngan aku.. nak x nak aku cakap ngan diorang kita kene pulihkan umah ni, mana ade duit deposit nak cari rumah len dah.. rumah lain dia mintak 2+1, pastu deposit air/letrik rm200, sewa sebulan rm270..

Sebab dah pagi, kesian kat mak si man yg dah cam nak demam, last choice kitorang tido dalam kereta.. tp biarkan pintu umah tu terbuka je.. tingkap pintu keta saja buka sikit, ye lah kang mati kepanasan lak. sampailah pagi subuh x de apa2 berlaku sampailah ayah si man pasang kaset ngaji kat dalam keta, so apa berlaku kat dalam umah x dengar.. mmng aku x leh lelap langsung, dah la esok tu ada kuliah, nak x nak aku pikir terpaksa la ponteng.. aku ngan si wan mmng x leh tido, x tau knape, si man dan family dia sume nyenyak tido.. dalam jam 5pagi tu, tiba2 atas keta macam dipijak2, semua terjaga sebab seperti orang meloncat2 sambil berlari2 atas kereta.. aku tunduk time tu, tiba2 aku dengar mak si man menjerit, aku pon terpandang kat cermin depan selipar aku ngan kasut si wan berjalan sendirik tapi macam di engsotkan.. si man kluar dari keta, pastu try ambik kasut ngan selipr tu dan baling ke pintu grill.. waktu tu aku leh dengar macam ada benda terhempas kat grill tu, aku x tau apa benda sebab x nampak.. tapi aku rasa mesti budak2 yg kitorang nmpk sebelum ni..

Waktu tu juga ayah si man bang, dan aku baca ayat kursi kuat2, sampailah jam 6.30 hari dah nak siang.. kesian aku nengok mak si man, dah la dia ada darah tinggi dan sakit jantung, sempat la aku nengok dia macam meracau kejap sebelum suami ngan anak dia tenangkan.. jam 8.00pagi tu abah si man suh kitorang angkat2 suma barang masukan dalam keta.. habis suma betabur kat bonet keta, kecuali penyabu, baldi dan benda2 besar tu x bawak, keta manalah nak muat.. sebab x puas hati kat tuan umah, aku soledkan aje rumah tu dapur dan depan, pastu lampu dan kipas aku biar on je.. biar dia byr letrik mahal bulan nih, pastu nak masuk umah kene botong dulu soled tu, dah dia main2 kan kitorang, pastu nak pulangkan duit deposit sikit pon x de.. jumaat tu kitorang x gi kelas, pastu numpang kat umah sedara si man di bukit chedang untuk sementara waktu, susah gak la, walaupun dekat dari kolej tapi x de bas, man terpaksa ulang alik angkut kitorang 2 kali awal minggu.. sebelum menyewa kat central park dengan 2 orang lg budak kelas kitorang..

March 2002, keluar di metro pasal rumah terbakar sendiri di seremban 2.. aku dah tau kat mana tempat tu, sebab aku dah alaminya, dah sah2 kat umah yg aku pernah sewa tu dulu.. sapa ada berita pasal tu, tolong la tepek kat sini, dulu aku ada simpan keratan berita tu, tp dah nak 7 tahun berlalu, ntah mana aku letaknye.. so kepada korang sume, kalau nak sewa rumah kene pastikan rumah tu dulu, jgn main tarah je.. skali dapat umah bekas tokong x pon kuil, x ke naya.. tapi sampai skng aku x tau lagi knape ada bayangan 3 orang budak yg bawa mancis bakar2 barang kat umah tu�

Kejadian Pelik Rumah Sewa Di Seremban 2 part 3

Sambungan�

Kitorang duk kat luar tu sampailah hari cerah, aku rasa dah jam 8am time tu, x de sorang pon brani masuk ke dalam umah.. mulut sorang2 terkunci sbb masih tekejut, x tau apa nak di cakapkn dah.. sesekali dengar si wan batuk2, pastu kata kat pergelangan lehernya sakit macam dicekik, tapi mmng lehernya merah dan berbirat, aku ngan man x de lak kesan cam dia tu.. aku rasa kitorang semua macam tekejut lagi ngan kes semalam tu, sebab inilah kali pertama aku ngan wan alami, tp si wan dah biasa duduk mrsm jadi dah biasa kes macam ni.. tp kali ni lagi teruk sebab ia seperti menyerang secara fizikal secara tidak langsung walaupun x de dari kami yang cedera kecuali si wan yg batuk2 mendakwa di cekik..

Porut lak dah lapar, nak kuar gi beli makan kat restoran tapi wallet ngan kunci motor kat dalam umah, man yang paling berani pon x berani dah nak masuk.. aku pujuk man supaya masuk sama2, sebab dah lapar sangat ni sejak malam tadi x makan, hanya sempat makan dunky donut yg ada jual kat luar makro tu.. tapi baru je nak melangkah masuk, tiba2 radio berbunyi kuat rasa bergegar rumah sebab bergema, aku berundur lari kebelakang sebab ku ingat man pon berlari tp x sangka lak man cam orang gila gi jerit2 ngamuk kat dalam umah tu.. aku ngan wan x tau nak buat apa, si man dah memaki hamun bende tu kat dalam umah, aku risau je kang di lak kene sampuk ke hapa.. wan x nak masuk, aku belari ke dalam gak gagahkan diri risau jadi apa2 kat si man, tp alhamdullilah x de apa sambil dia bercekak2 pingang kat dalam umah tu, aku offkan radio, x de apa2 yg berlaku.. buka pintu rumah besar, pintu depan, belakng, tingkap, pintu bilik sume kitorang buka luas..

Masa nak beli makan pon problem, sebab motor ada 1 je, so hanya ber2 je leh pegi, x kan sorang nak tunggu kat umah tu, hai x sanggup aku.. last2 man je yg kuar beli nasi lemak, aku ngan wan duduk kat tepi jalan rumah berdepan ngan umah sewa.. sambil2 tu aku borak la ngan wan, apa jadi malam tadi yg dia terjegil mata tu.. dia cerita dia nampak bayang budak2 melayang2 kat atas kepala man sambil bakar rambut man dengan mancis.. tapi bayang2 tu x puas hati sebab x dapat bakar rambut man, bayang2 tu ketuk kepala man berganti2 yang sedang laungkn azan, ketuk ngan pemetik api sampailah man teduduk..

Pastu wan nampak kepala si man pecah dan darah menyembur2, tu yg matanye tejegil x leh dan badannye mengigil ketakutan.. pastu baru bende tu serang aku, wan nampak bende tu bakar mata aku dengan api, sebelum salah satunya mencekik si wan.. tu la yg si wan ceritakan kat aku dan buat aku terkedu.. tapi alhamdulillah mungkin itu perasaan si wan saje, sebab x de apa2 kecederaan fizikal pada aku ngan si man mcm yg wan cakap.. tp ada logiknya kalau difikirkan balik apa yg wan saksikan, sebab tiba2 aku rasa dunia gelap gelita, sebelum aku berjaya melawan meronta berkali2, tapi aku rasa lebih � jam aku bergelut, aku pon x tau apa jadi dalam � jam yang hilang tu (aku rasa lemas)..

Pagi tu kitorang makan nasi lemak kat luar rumah je, walaupun rumah dah terbuka luas, tp hati kitorang kuat kata x nak masuk, mungkin trauma.. tunggu family man datang dr sepang lama sangat, yelah nak bawak pawang hebat dr banting kononnya.. jam 11.30am barulah family si wan datang sampai 3 kereta, sume adik bradik dia datang nak tengok sendiri agaknye.. turun2 je dari keta pawang tu dah geleng2 kepala, umah apa korang duduk ni.. sambil2 tu salam ngan kitorang, kata namanya tok sheikh, salam2 je kata semangat kitorang dah kene tarik.. kene seru balik, aku sampai skng x paham apa maksud tok sheikh tu.. kitorang kene suh masuk dalam van, hanya tok sheikh ngan ayah si man je yg masuk ke dalam.. belum masuk baru kat pintu grill, radio yg plugnya aku dah cabut tiba2 terpasang kuat menyebabkan adik bradik si man bertempiaran lari masuk ke kereta.. dah la lagu India, maybe time thr raga kot, ntah la aku pon x tau.. dng radio kuat bunyi pon dah lari, byngkn klau tau yg radio tu plugnya x bersambung..mmmm..

Lama gak tok sheikh kat dalam umah tu, ayah si man hanya nengok dari luar sebab dia pon aku rasa dah gegar lepas cuba offkan radio tp plug x sambung.. dalam van sume tekunci mulut, anak2 buah si man yg kecik2 sume ketakutan, apelah kes2 camni bawak anak2 kecik lak, x pasal dak2 tu skali trauma.. x lama pastu aku nengok tok sheikh kuar sambil menjinjing anak patung beruang yg coklat besar tu, mau je mata aku tejojol kuar nengoknye.. mana x nye, kitorang bertiga sendiri yg buangnya semalam siap masukan dalam plastik sampah hitam pastu ikat.. masukan dalam tong sampah kat depan umah, man dan wan aku tengah tido2 ayam aku cuit suh nengok apa yg tok sheikh jinjing tu.. wan hanya mengucap je cam x caya, man lak terus meluru gi tong sampah nengok ada x anak patung tu kat dalam tong sampah.. dia jerit2 panggil aku, ada la kat dalam ni, tu yg lain.. aku belari nengok, ye tul ada, jadi aku ambik dan buka la plastik tu, tp aku tekejut sebab berat, aku check kat dalam tu bukannya anak patung yg ada tapi tu hanya batu-bata yg aku gunakan untuk menyanggah pintu2 bilik supaya x tertutup dengan baju2 kotor kitorang yg letak dalam bilik air.. aku x leh nak cakap apa dah.. camner leh dalam tu lak..

Tok sheikh datang2 kat kitorang marah2 sebab x buang bende ni, aku dah x tau nak cakap apa2 dah, semua man yg jawab.. waktu tu gak tok sheikh tu pagar rumah kitorang, tabur garam kasar dan air penawar ke hape ntah.. sambil2 tu family man beli makanan kat restoran dan buat kenduri kat umah tu, buat kenduri kesyukuran masuk rumah baru.. tiba2 rasa lapang umah tu, x de la gangguan mcm malam semalam.. kitorng berharap semua dah settle, sebab esok isnin, adik bradik si man semua balik kecuali ayah ngan maknye yang dah pencen.. yelah diorang nak pastikan betul2 selamat, pastu diorang pon risau dengan keselamtan anak diorang.. hari ahad ke isnin tu x de apa2 berlaku, aku yg mula ragu2 skng dah mula rasa selamat.. sampailah hari khamis siang ayah ngan mak si man duduk kat umah tu, langsung x de perkara pelik berlaku lagi.. so khamis petang tu mak ayah si man nak balik, tp sebab pikirkan dah jam 6 pm time tu, hujan lebat lak tu, ayah si man x confident nak drive keta balik sepang walaupun dekat je.. dah berusia, mata pon x terang..

Khamis malam jumaat tu la bende tu datang balik, disaksikan sendiri oleh mak bapak si man sendirik, nanti aku sambung cerita ni lagi.. tapi kali ni lg teruk dan membahayakan!

Kejadian Pelik Rumah Sewa Di Seremban 2 part 2

Sambungan�

Lepas beraya seminggu kat kg, kitorang pon berkumpul kat umah tudalam tengahari.. sorang kawan aku bawak motor, ye la kg dekat je kat sepang leh la bawak motor abah.. tapi elok gak si man ni ada motor, leh la suh die beli barang2 nak kemas umah.. huhuhu, x de pengalaman duk kek rumah sewa time tu, x sangka beli barang2 nak kemas rumah pon leh tahan gak.. penyapu, baldi, fabuloso dan macam2 lagi la, sib baik makro time tu ada nak harap kedai runcit yg ada hanya rufaqa je time tu.. tapi cam biasa la apa barang pon x de kecuali bahan makanan basah..

Masa mengemas tu x de la apa2 yg pelik kitorang alami, ok macam biasa, happy2 pasang radio kuat2 sambil kemas umah, cuci 1 rumah pastu buang barang2 peninggalan yg ada.. suma aku buang x tinggal 1 pon, tapi masa nak kemas bilik air kat bilik aku, aku tekejut sebab nampak ada teddy bear besar kat atas flush tandas tu.. sebab masa kitorang masuk dulu x de le plak toy tu, toy beruang color coklat pakai baju kot dan ada love kat dadanya.. aku cakap ngan dak2 tu yg aku jumpa teddy tu, x pasal2 muka si wan berubah betul padahal tadi kemain siap nyanyi2 lagu xpdc time tu ngan ali, rock sampai jerit2.. aku nengok die aku plak yg gabra, sebab wan dan man pon dah jenguk bilik air tu sebelum ni (masa pindah dulu) x kan ada sapa2 lak yg masuk letakan kat bilik air bilik aku tu.. nak kata tuan rumah, grill depan belakang kitorang dah kunci ngan solid baru masa angkat barang tu.. aku pon x nak pikir panjang2 kang x pasal2 aku yg kecut perut sebab aku yg nak duduk bilik tu kang, bukan diorang.. so aku masukan dalam plastik sampah hitam yg besar pastu aku ikat dan letak kat dalam tong sampah kat depan rumah..

X nak pikir lama2 pasal bab tu, kitorang pon kemas la sume temasuk la longkang blkng yg penuh ngan batang2 colok tu.. lebih 5 jam kemas baru la settle, baru la cam umah, bau fabuloso pon merebak2 baunya.. pasang langsir kat sliding window pastu tingkap lak letak kain pelikat yg di gunting 2 sebab time tu x de langsir tingkap lebih.. wan ni bagus daknye banding ngan aku ngan si wan ni, sempat die baca yasin selepas semayang maghrib tu.. aku ngan si wan lak sibuk lepak kat depan umah, maklumlah hari pertama, umah terang benderang.. lepak kat luar rumah sebab jiran2 x de, yg ada selang 10 buah rumah tu pon x sempat kenal time tu, family cina, sebab kitorang bz kemas umah.. siap baring2 kat luar ye la penat, orang pon x de.. area tu dah jadi jajahan kitorang dah, nak buat apa pon suka hati la..

Tengah2 kitorang lepak2 kat luar si man jerit2 dari dalam bilik air, time tu bilik air yg kat ruang tamu bersepah ngan baju2 kotor, mop, dan baldi2 so dia gunakan bilik air bilik aku.. aku ngan si wan belari2 la knapa lak si man tu jerit2 lak, sampai2 aku tekedu nengok bilik air terkuci dari luar dan lampu biliknya di tutup.. mana x nya si man menjerit, orang sibuk ambik wuduq leh lak kene tutup pintu ngan lampu.. siap marah2 aku ngan wan kononnya saja nak kenakan dia, aku dah mmng gabra dah, wan jgn crita la harap badan je besar tp mmng penakut.. bekali2 cakap kat sii man baru di trima, tp tegamam la sket dia time tu.. tp dia cakap masa dia wuduq tu nampak ada tangan tarik pintu pastu kunci sebelum tutup lampu.. time tu dia tengah membongkok wuduq di bahagian kaki, dia dah suspek kitorang masa awal2 sebab terang2 dia cakap tangan tarik pintu.. aku la yg dituduh sebab tangan aku kan kurus banding si wan, padahal time tu kitorang tengah syok2 lepak kat luar umah..

Pas bab tu kitorang dah mula rasa pelik, man gi semayang isyak aku ngan wan duk bersandar kat dinding ruang tamu dekat pintu, sambil borak2 pasal bende x kene kat umah ni.. aku sebut semua hal dari patung sampai la kes kat tandas tadi, aku saja x nak sebut pasal kes nampak budak tepek muka kat cermin nanti dah berat sangat, x pasal2 ada gak yg pengsan.. time sembahyang tu, si man leh terbehenti kate kipas mati sendirik la, kipas meja yg pusing2 tu mati sendiri macam kene offkan main suis plug kipas tu.. lagi lah tambah seriau time tu, mcmanalah kipas tu leh mati sendiri sedangkan x de sapa yg dekat dengan kipas tu, extnsion kipas tu dr dapur umah sebab kat depan dah penuh ngan pc dan radio kitorang..

Sunyi skjap pastu, x de sape becakap, tiba2 man mncelah maybe extnsion ni x elok kot dah, barang kat makro bukan semuanya elok, aduh aku tau sangat la ayat sedapkan hati tu.. man gerak gi dapur nak tengok suis tu mmng off ke on, tp sah dah off, ada la yg offkan tu kalau pikir logik.. argh, aku time tu dah pikir macam2, man yg tadi duk positif pon dah semacam.. die cadangkan malam ni semua tidur kat ruang tamu, biasalah dia cakap raumah tingal/rumah baru macam ni lah..

X de apa2 pastu sampai lah jam 11.30 mlm, pintu dapur di ketuk berkali2 mnybbkan semua kaku macam x bergerak n bersuara.. sampailah 5 minit, barulah si man sahut, assalamualaikum, sapa tu!!!.. sampai 3 x, tp x de sapa yg jawab.. aku dah risau smcam dah, duk pikir mcm time tu.. rasa happy masuk rumah baru dah x de, sampaikan mood raya aku pon dah hilang.. man pesan kat kitorang, kalau apa2 hal malam ni jangan lari, lagi membuatkan aku kecut perut rasa nak terkencing.. aku nengok si man dah lelap, aku ngan si wan lak x leh sebab asik duk pikir je, aduh x tau plak aku penakut tahap ni, padahal kat kolej dulu selamba je aku lepak sorang2 time dak2 lain balik kg.. maklumlah kg aku jauh, kalau cuti seminggu 2 tu aku x balik, duk je la sorang2 kat hostel, rasa takut dan tutup keberanian aku..

Aku ngan wan x dapat tido borak2 sambil pasang radio sayup2 je, ye la x dapat nak buat apa lagi.. tido x leh, siap wan cakap aku x yah tido pon x pe, esok siang kite tido, aku iakan aje lah.. tengah layan isma halil time tu, dah jam 2pagi kot, tiba2 remote suis kipas yg pusing 0 ke 5 tu berpusing sendirik.. mata aku pandang je, tapi sambil baring kat tilam.. pusing2 kejap ke 2 kejap ke 5 kejap ke 0, sudah aku x tau nak buat apa dah.. tp kaki aku sibuk sepak2 si man yg sedap tido sampaikan dia celik la nengok sendiri kes tu.. yg aku x tahan tusi man gi jerit HOI!, aduh� baru la berenti, x pasal2 dia pon x leh nak tido.. berjaga la kitorang time tu sambil dengar radio sayup2, xempat si wan call family dia cerita, pastu bapak dia janji nak datang esok tengok2kan umah tu.. legalah hati kitorang time tu sebab harap2 ni adalah terakhir sebelum esok abah si wan datang mengubat umah ni..

Jam 3.30, tiba2 dengar lak bunyi tapak kaki kat dari dalam bilik aku di main room, rumah tu main roomnye kat depan tengah2, tempat dinding kitorang bersandar tu la main room.. dengar bunyi tapak kaki macam orang tengah berlari2, man yg tengah baring terus menyandar kat dinding, aku lak terus kaku x tau nak buat apa.. dah serah takdir je time tu kalau dah dia nak nampakan diri pon aku redha je dah..huhuhu.. bunyi tapak kaki tambah kuat seperti ramai lak yg belari2 kat bilik tu, wan kuatkan radio time tu si isma halil tengah pasang lagu jaket biru, die x nak dengar bunyi tu.. tp x pasal2 lak bunyi tapak kakit tu lebih kuat dan betambah dekat dengan kitorang, rasa2nya dah dekat ngan pintu, dah la pintu tu x bertutup, mmng saja x nak tutup dan lampu terang benderang di semua bilik..

Wan x puas hati, dia kuatkan lagi lagu tu sket.. aku dah siap bekelubung ngan selimut sambil baring, baru je si wan kuatkan bunyi radio dengan suara budak2 gelak, bukan sorang tapi ramai.. man yg tekejut terus bediri dan azan, wan aku x tau dah buat apa, tapi aku dah tutup muka aku ngan selimut time tu, dah x tau apa berlaku.. masa si man azan tu aku leh dengar suara kanak2 tu tambah dekat seolah2 berada di sebelah aku, maybe aku berkelubung tu jadi bunyi jauh jadi idekat.. tp entah la, man azan sampai lebih 15x, sampai la bunyi gelak dan tapak kaki tu x de� sedar2 dah jam 5.30, x tau la brapa lama masa tu.. abis si man bang, aku pon pelan2 buko selimat sebab ingatkan benda tu dah x de.. aku rasa macam jantung nak jatuh nengok2 bayang2 budak2 umur dalam 6-7 tahun melayang2 kat atas kepala man.. sambil memegang mancis api kayu yg menyala, aku mmng kaki kali ni sebab x tau nak buat apa2 dah.. aku dah jadi batu x tau apa tejadi dah time tu, aku rasa macam terpaku lama sebelum man sambung bang sekali lagi.. aku sempat nampak si wan dah mata terbeliak mmndang ke atas x begerak, sama mcm yg aku alami tadi..

Aku pun tiba2 rasa mata dah gelap semacam, aku hanya dengar man laungkan azan berkali2, aku semacam lemas.. berkali2 aku gamit si man dan wan tp diorang buat x reti, maybe prasaan aku.. aku cuba lawan dengan membaca ayat kerusi tp x mau gak.. aku x tau apa jadi kat aku time tu, yg aku tau aku lemas dan duniaku gelap, aku tarik napas panjang2 dan aku paksa mata aku celik dan sebut Allahuakbar banyak kali sampai la aku sedar, dah time tu aku nengok si wan dah keras sejuk tp meronta2 dengan mata tejegil si man plak bediri x de buat apa2 dah.. azan pon dah x kuar dari mulutnya, aku sentap diorang berdua sampailah diorang tekejut dah si wan sempat menjerit kata lehernya dicekik.. sambil dia tebatuk2.. man lak cam aku gak rasa lemas, tarik napas panjang2 pastu.. maybe wan rasa macam tercekik sebab diakan ada asma, jadi lemas tu mnybbkan dia tecekik� man x dapat tahan marah terus menjerit cabar bende tu, aku lak ganti azan kali ni.. abis azan aku nengok kat luar dah ada cahaya matahari, aku ajak diorang kluar sebab time tu dah 6.30am.. aku x tau apa jadi 30 minit kitorang lemas.. ni barulah permulaan.. nanti aku sambung balik cerita ni ye.. kes jadi teruk selepas ayah si man bawak pawang ubat umahh ni�

Kejadian Pelik Rumah Sewa Di Seremban 2 part 1

memula aku ingat nak post cite ni esok..tapi sbb sok aku tak sure aku busy ke tak..so aku post je la malam ni...

perhatian: kisah ini adalah diceritakan oleh seorang forumer dari Forum CARI.com kisah ini adalah berdasarkan pengalaman beliau..all credits goes to princebrunei


Akhir tahun 2001, di semester akhir aku terpaksa berpindah kolej ke seremban 2.. ni sebab kolej aku blaja tu nak buat pengabungan 5 cawangan kolej yang akan menjadi 1 main kolej di seremban 2.. semester baru bermula pada disember 2001, selepas habis exam bulan September tu kami budak kolej berlumba2 mencari rumah sewa di sekitar seremban2.. maklumlah bulan oktober dah nak pose, November plak nak raya.. semua x de masa nak cari rumah sewa selepas raya nanti..

Sepatutnya semua student dari cawangan aku duduk hostel, tp disebabkan hostel penuh dan pihak kolej target hostel utk2 student2 bagi kemasukan disember maka kami budak2 senior di suruh mencari rumah sewa berdekatan dengan kolej.. aku, wan dan man bepakat menyewa rumah teres di taman garden homes seremban 2 sebab ada bas dari perumahan ke kolej waktu tu.. lagipun waktu tu perumahan tu kosong dah x de orang macam skng ni, cari rumah sewa melalui tenet, selepas penat call sana sini akhirnya kitorang dapat rumah teres 3 bilik, 2 bilik air di end lot.. tepi jalan dan senang nak tunggu bas sebab bejalan 20 langkah dah sampai bus stop.. tapi kitorang pelik sebab rumah end lot yg besar sikit dari rumah teres di bahagian mid tu lebih murah, logiknye mana ada rumah end lot atau corner lot lagi murah kan.. kitorang dapat harga rm220, konon2nya rebet student, huhuhu..

So selepas dah confirm ngan uncle cina tu, habis exam dan selepas dah kemas semua barang sebab nak balik kampung cuti semester sebulan setengah.. kitorang masukan bararng pada bulan September tu gak, tapi sewa berjalan mulai bulan November.. wah bertuah tul time tu, sume duk puji2 uncle tu.. pas sembahyang jumaat, kitorang tinggalkan kolej dan daerah yang aku duduk selama lebih 2 tahun berhijrah ke seremban2, kitorang menyewa sebuah van untuk angkut barang2 time tu.. caj ok la dalam rm50, jauh gak time tu adala dalam 60km campur ngan jalan pusing2 kat bukit tu..

Lupa nak crite, kitorang x pernah pon tengok rumah tu lagi, sebab dah ajak uncle tu nak tengok2 rumah tu tp dia kate sume rumah sama saja.. waktu tu kitorang jumpa dia di 7-e sebelah terminal 1 tu, ntah skng ada lagi ke x de.. skng dah ada petronas rasanye.. lepas bayar 1+1 sewa + deposit letrik air kitorang pon dapat la kunci rumah tu, tanpa dapat nengok rumah tu pon, ye la time tu kitorang dah terdesak sangat sebab nak balik kolej cepat sebab esok nak exam lagi.. huhuhu..

Balik cerita tadi, sampai kat perumahan garden homes tu, kitorang pon pening cari alamat rumah uncle tu.. selepas tanya kat jaga (time tu perumahan tu kosong lagi, so jaga pon ada) baru jumpa umah tu, wah betul2 tepi jalan la.. betuah betul kitorang masa tu.. tapi masa nak buka pagar rumah tu kitorang dah terkejut sebab banyak bekas colok2 cina kene bakar, duit kertas yg kene bakar, pastu kat sliding window tu di gantung kain merah.. pakcik van tu pon cakap umah apa korang sewa ni, ni macam bekas tokong diorang je.. aku ngan member2 pon senyap je x de nak cakap lebih2.. so kitorang pon angkat barang letakan kat dalam umah, lagi la tekejut tengok dalam bilik2 tu berselerak dengan kain merah kuning yg ada kesan di bakar.. sebab time tu dah petang, kitorang berpakat nanti lepas raya kita kemas sebab flight aku nak balik kg nun ni Malaysia timur dah nak dekat, aku tolak jam 7.30pm, time tu dah jam 4.00pm.. x pasal2 kang tertingal flight lak kang..

Sebagai keselamatan, kitorang pasang lampu rumah 1, dan lampu di luar 1 dan semua pintu bilik kitorang buka dan sandarkan dengan batu bata yg bnyk kat halaman kitorang tu.. masa dah nak balik tu, tugas aku la tutup sliding window ngan grill tu, sebab time tu kunci 1 je dan akulah yg pegang sebab aku pemegang syer terbanyak, huhu.. secara automatiknya aku duduk kat main bedroom yg ada bilik air.. masa nak tutup grill tu aku prasan ada bayang2 kanak2 kecik menekap muka kat sliding window tu, aku terperanjat sampai tejaut kunci.. masa nak kutip tu aku perhatikan lagi sekali, x de apa2 lak.. lega hati aku, dalam tekejut dan risau aku pujuk hati aku yg aku nampak tu maybe bayang2 aku yg tengah tutup grill.. ye lah kan, sliding window tu besar 3 pintu, x de letak langsir lagi so otak aku positif mengatakan yg tu bayang2 aku x pn kawan2 aku.. time tu aku x nak kecoh2, kang x pasal2 kawan aku x jadi lak duk umah tu, lg pun x sahih lagi apa yg aku nampak tu..

Sume dah masuk van, tingal aku je lagi sebab nak kunci pintu pagar luar rumah lak, skali lg aku nmpk ada bayang2 kat umah tu, kan terang sebab langsir x de dan lampu plak pasang.. aku dah rasa x sedap hati, bayang2 tu macam berlegar2 kat kotak2 kitorang letak tu, bayang2 budak2 kecik.. kotak2 tu x de apa2 pon kecuali buku2 dan barang kitorang yg berat dan malas nak bawak balik umah.. masuk ke dalam van je.. wan senyap je x becakap ape, aku x tau la knape ngan die.. si man lak sibuk borak ngan pakcik van tu, cerita lak pasal camner nak bersihkan dan samak umah tu.. sebab pakcik tu syak yg tu bekas tokong cina dan bukannya umah cina yg kitorang pikir mula2..

Sempat jumpa jaga kejap, suh die tengokan umah tu, lepas tu ajak pakcik van makan kat restoren yaznie sebelum hantar kawan2 aku ke terminal 1 dan aku ke klia.. aduh panjang tul aku nak type, nanti aku sambung.

yuhuu cuti!!...

huhuhu..tak sabar gile nak tunggu cuti minggu depan..cuti midterm tau.hahah bukan cuti sebab H1N1..mmu ni kebal virus tu kot.pelik aku mmu yg ramai gile international student tapi satu kes pon takde..biar lah..

akhirnya slpas menempuhi hellish week minggu lepas, minggu ni aku dpt rilek2 sket..so for today's posting aku tujukan kepada sume bebudak mmu yg baca blog aku..yg ex student pon same..

40 things about MMU melaka..huhuhu.. beginning sok aku akan post cite antu plak...so for now.. hadap la yg ni dulu


1) Anda tahu apa itu Plaza Siswa?
>> tau..tu tempat aku makan..jumpe pengganti kedai 2inggit
2) Tahu tak kenapa CLC tak de tingkat 1??
>> takde ke?aku rase ade..ground floor tu kire 1st floor laa
3) Anda asyik terserempak dengan orang yang sama tapi tidak dikenali hampir tiap-tiap hari…
>> dalam kelas...ari2 aku jumpe orang yg same.tapi tak sume aku tegur
4) Anda tahu Ixora banyak kes bunuh diri kan?
>> Yup..ada yg ckp berhantu..
5) Anda tahu betapa hampehnya server di Emerald Park… =))
>> hampeh la kot..tapi kengkadang ok je..
6) Anda tahu cerita bunuh diri di hostel mmu Melaka?
>> hostel aku taktau
7) Jaya Jusco (JJ) menjadi tempat paling penting dalam hidup anda…
>> penting ke? blum merayau sana lagi
9) Anda sudah rasa bosan dgn MP dan JJ.
>> blom..sbb aku jarang gi sana
10) Anda sudah biasa tido pukul 5 pagi atau lepas subuh sebab chatting, main games etc.
>> seingat aku baru skali aku tido kol 5
11) Anda tidak boleh hidup tanpa pc/laptop & internet.
>> Yup. kalau tak mana aku nak dpt online notes wehhh..
12) Anda tahu apa itu MMLS
>> tau..sbb aku kene buat report pasal MMLS
13) Anda boleh mengalami depression kalau sehari tak bukak pc/laptop. =D
>> YESS... aku kene bukak fesbuk ngan ym
14) Anda pernah rasa nak bom Finance dan Exam Unit…
>> blom lagi...
15) Anda selalu stadi last minute… =D
>>dari zaman diploma camni
16) Anda rasa sukar utk decide utk makan kat mana mlm ni…
>> tak..dlm otak aku kedai kuning je ari2
17) Tahu tak nak masuk library kena pakai smart card??
>> ye la kot
18) Anda pernah guna komputer kat CDP?
>> tak kot
19) Anda pernah beli barang kat Uptown Minimart, Kah Kah atau U Center.
>> slalu sangat
20) Playlist MP3 anda lebih dari 300 lagu.
>> yeps... lagu merapik je sume
21) Anda rasa Yahoo Messenger sudah menjadi medium komunikasi yang utama..
>> A'ah. nak chat ngan housemate kat bilik sebelah pon pakai ym
22) Anda sudah biasa balik rumah lewat malam atau awal pagi..
>>kadang2 je laa
23) Anda ada kawan-kawan di MMU Cyber
>>ada
24) Anda pernah pegi ke MMU Cyber atau
>> penah sampai gate depan je
25) Anda tidak pernah jejak langsung MMU Cyber
>> tak jejak
26) Anda selalu terserempak dengan budak2 MMU dalam cinema ;p
>> Ada kot.tapi aku tak kenal
27) Anda pernah pegi Jonker.
>> jonker street ka? ade skali merayau2 kat sana
28) Anda masih boleh online sehingga pukul 10.05am walaupun kelas start pukul 10am. =D
>> tu aku tak brani
29) Anda boleh jer tido masa gap antara kelas
>> slalu sangat
30) Anda tahu library selalu penuh time exam week.. :-p
>> takyah exam week..ari sabtu time tak exam pon pnoh...siot tol
31) Anda tertanya-tanya majlis konvo nanti either di Melaka or Cyber ..
>> malas nak pikir dulu,yg aku tau aku konvo DiP nanti dekat MMU cyber.
32) Ada antara senior MMU anda bekerja di MMU..
>> Tak tahu lakkk
33) Anda selalu skip kelas awal pagi atau lewat petang =D
>> kelas petang ngan kelas ari jumaat.soori arr miss lecturer..wa mau balik
34) Anda sehabis boleh tak nak ada kelas Jumaat petang ngan Isnin pagi
>> isnin tak kesah le..tapi aku nyampah gile kalo klas jumaat..
35) Anda nervous masa last week trimester break.. (result xm kuar) :-p
>> bakal la kot
36) Anda pernah fikir untuk quit dari MMU..
>> slalu..ya-allah jangan la bagi aku pikir yg bukan2
37) Anda rasa rindu dgn life di MMU masa cuti.. :-p
>> slalu gak
38) Anda tertanya-tanya apa fungsi ID card selain dari diguna kat library :-/
>> nak dapat student price tengok wayang..hahaha
39) Anda pernah konfius whether nak stay Melaka atau pegi Cyber (utk student alpha dan diploma) ;p
>> ni takde kaitan ngan aku...
40) Anda rasa lagu Permata Dunia unik dari lagu-lagu universiti lain..
>mule2 rase cam bangang..tapi lama2 jadi dok main2 dlm otak..and yeah the songs is nice...

Thursday, July 16, 2009

UiTM Lendu ditutup 9 hari

Oleh AMRAN MULUP (nizam)utusanmelaka@utusan.com.my

MELAKA 16 Julai – Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Lendu, Alor Gajah dekat sini ditutup selama sembilan hari mulai hari ini sehingga 24 Julai ekoran penularan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1) ke atas pelajarnya yang semakin meningkat.
Ekoran 10 kes terbaru H1N1 di negara ini dengan sembilan daripadanya melibatkan penuntut Kampus Lendu, Kementerian Kesihatan telah me ngeluarkan arahan petang ini supaya kampus itu ditutup sembilan hari.
Lewat petang ini, sekumpulan ka kitangan dari Kementerian Kesihatan dilihat memasuki kampus tersebut dan pergi dari kolej ke kolej untuk memaklumkan mengenai penu tupan universiti itu.
Tinjauan Utusan Malaysia menda pati laluan pintu masuk mula sibuk dengan kereta keluar dan masuk apa bila ibu bapa mula datang untuk mengambil anak masing-masing.
Tidak kurang pula pelajar yang berjalan kaki membawa beg pakaian dilihat keluar dari kampus sama ada menaiki teksi dan bas untuk pulang ke rumah masing-masing.
Naib Canselor UiTM, Tan Sri Prof. Dr. Ibrahim Abu Shah ketika dihu bungi Utusan Malaysia hari ini meng esahkan mengenai penutupan Kam pus Lendu yang dikeluarkan oleh Ke menterian Kesihatan petang ini.
Beliau berkata, UiTM akur dengan arahan itu yang dibuat sebagai langkah untuk membendung penularan wa bak itu daripada menjadi lebih serius.
“Dengan arahan itu, ibu bapa sudah boleh mengambil anak-anak masing-ma sing mulai hari ini dan esok,” katanya.
Ekoran itu kata Ibrahim, kampus tersebut akan dibuka kepada semua ibu bapa sepanjang tempoh 24 jam untuk mengambil anak masing-masing.
Bagi pelajar yang tinggal jauh dari Melaka pula, beliau berkata, mereka masih dibenarkan untuk menetap di kampus berkenaan.
“Bagi pelajar ini, mereka akan di tempatkan di kolej yang bebas da ripada jangkitan wabak ini,” katanya.
Mengenai pelajar yang dijangkiti wabak itu, katanya, pihak Kemen terian Kesihatan dan universiti telah mengambil langkah yang perlu un tuk mengasingkan mereka. - Utusan


sidenote: jangan laa sampai ke MMU..walaupon Alor Gajah ngan Ayer Keroh tu jauh..tapi dulu virus tu dari Mexico..sampai gak kat Malaysia ni.adeh...andai kata MMU tutup..best lee.tapi jangan aku yg kene H1N1 sudaaa....

Turning 360....

akhirnye... setelah sebulan lebih aku mengenjoykan serta mengadapt tubuh ni di jajahan Ayer Keroh, bermula hari ni life aku turning 360 degree...start smalam satu demi satu notis pemberitahuan kat student online system(mmls) tertulis bahawasanya minggu depan aku akan bizi gile babi dengan studies.. 3 Midterm test pada Isnin,Jumaat dan Sabtu( sabtu!!! what the hell)...pastu Mock Meeting, 1 Lab Report, 1 Assignment Proposal kene disetelkan bermula hari ni hingga sabtu depan...
arghhh tension sial...adeh nasib le..sebulan lebih dok enjoy beb..bebudak ghumah aku punye le struggle almost setiap hari, aku plak manjang lepak je men pc..skali skala je bukak buku..tu pon sbb nak buat assignment...
hellish gile sial minggu depan..da la sabtu depan sedara aku bertunang...tak dapat nak gi..adeh...takpe 3 minggu jek lagi nak cuti midterm..pastu konvo MMC plak..yehaaa.....
ok...i'm signing out..malam ni kene setelkan assignment proposal..sok nak kene antar,arini baru nak buat.hahahaha

Saturday, July 11, 2009

What women really wants....


Young King Arthur was ambushed and imprisoned by the monarch of a neighboring kingdom. The monarch could have killed him but was moved by Arthur's youth and ideals. So, the monarch offered him his freedom, as long as he could answer a very difficult question. Arthur would have a year to figure out the answer and, if after a year, he still had no answer, he would be put to death.
The question?....What do women really want? Such a question would perplex even the most knowledgeable man, and to young Arthur, it seemed an impossible query. But, since it was better than death, he accepted the monarch's proposition to have an answer by year's end.
He returned to his kingdom and began to poll everyone: the princess, the priests, the wise men and even the court jester. He spoke with everyone, but no one could give him a satisfactory answer.Many people advised him to consult the old witch, for only she would have the answer.But the price would be high; as the witch was famous throughout the kingdom for the exorbitant prices she charged.
The last day of the year arrived and Arthur had no choice but to talk to the witch. She agreed to answer the question, but he would have to agree to her price first.
The old witch wanted to marry Sir Lancelot, the most noble of the Knights of the Round Table and Arthur's closest friend! Young Arthur was horrified. She was hunchbacked and hideous, had only one tooth, smelled like sewage, made obscene noises, etc. He had never encountered such a repugnant creature in all his life.
He refused to force his friend to marry her and endure such a terrible burden; but Lancelot, learning of the proposal, spoke with Arthur.
He said nothing was too big of a sacrifice compared to Arthur's life and the preservation of the Round Table.Hence, a wedding was proclaimed and the witch answered Arthur's question thus:
What a woman really wants, she answered....is to be in charge of her own life.
Everyone in the kingdom instantly knew that the witch had uttered a great truth and that Arthur's life would be spared.
And so it was, the neighboring monarch granted Arthur his freedom and Lancelot and the witch had a wonderful wedding.
The honeymoon hour approached and Lancelot, steeling himself for a horrific experience, entered the bedroom. But, what a sight awaited him. The most beautiful woman he had ever seen lay before him on the bed. The astounded Lancelot asked what had happened.
The beauty replied that since he had been so kind to her when she appeared as a witch, she would henceforth, be her horrible deformed self only half the time and the beautiful maiden the other half.
Which would he prefer? Beautiful during the day....or night?
Lancelot pondered the predicament. During the day, a beautiful woman to show off to his friends, but at night, in the privacy of his castle, an old witch? Or, would he prefer having a hideous witch during the day, but by night, a beautiful woman for him to enjoy wondrous intimate moments?
Noble Lancelot said that he would allow HER to make the choice herself.
Upon hearing this, she announced that she would be beautiful all the time because he had respected her enough to let her be in charge of her own life.
gadis2 di luar sana...adakah benar motif cerita ni? betol ke perempuan ni suke in charge of their own life
sidenote: susah gile aku nak carik gamba yg sesuai jadik model untuk entry ni.hahahaha...

Friday, July 10, 2009

dari Engineer ke Programmer....


hari demi hari aku menghadapi life aku dgn bermacam ragam..ade yg seronok ade yg tidak..aku renung balik kehidupan aku 20 taun ni, banyak yg lain dari ape yg aku jangka. perjalanan seni aku bermula pas aku dapat 2A,3B,3C time PMR..time tu takde harapan le nak gi poli ke mrsm ke sbb math ngan sains aku C..dasar kerajaan yg ntahapaapa tu pon cam tanak kasi je aku gi skolah yg best menyebabkan aku menghabiskan sisa 2 taun skolah aku kat SMK Seri Pagi..2 taun yg buat aku mule kenal erti remaja..,masuk form 4 aku masuk kelas sains..bukan sbb aku minat sains.tapi sebab ikut member....nak masuk kelas sastera kang takde member...maka join la aku ngan bebudak yg bakal nan hado tu..ishh tanak aku...time spm pon result aku flying colors..bukan cemerlang..tapi mmg berkaler-kaler..maunye tak..macam-macam adaa...dari A ke G...1 sampai 9..pastu aku pon taktau nak gi mane..nak gi rusia jadi doktor mmg tak laa.ataupon nak gi US jadi fighter pilot ke..mmg lagi laa..so time pas dpt result tu aku tenung le satu2 fliers kolej2 nan hado yg tau nak duit tu sume...

bile da dapat result camtu..aku mule nak pikir nak amik TESL..dah english je yg aku terrer..yg lain sume nan hado...tapi tu laaa.KERAJAAN!!! mmg tak adil..ntah kenape die takleh nak trima aku jadik student pon haku tak tau..mintak UITM pon takde..mmg aku nyumpah2 la U tempatan nih...kate Universiti Ini Tongkat Melayu...lantak laa.time tu cam nak ngaku aku bukan melayu..aku mix french+bermuda+eeyaheey. mungkin sbb tu aku tak dpt masuk U melayu kot...

so aku join le form 6 dlm 3 bulan..kejap je..sbb pas 3 bulan sorang2 member aku blah..lame2 aku buring aku pon blah...lalu aku pon sign la kontrak join MULTIMEDIA COLLEGE untuk 2 taun setengah dengan jumlah perpindahan rekod dunia bernilai RM18000 yg disaksikan lebih 10 orang staf2 MMC yg sumenye buat keje cam fonen tasek..kerenah birokrasi punyela banyak sejak aku nak join sampai la da nak grad..aku amek course Telecommunication Engineering ..satu course yg aku tak penah terpikir nak amek dlm idup aku sbb mase aku kecik2 aku nak jadi pilot cam dalam cite TOP GUN.

abis je 2 taun lebih..aku pon menamatkan pengajian ngan jayanya..memula aku ingatkan dengan Diploma yg aku ade nih bleh tros mintak keje..tp makin lama ramai yg menghasut soh sambung degree..time tu aku tekanan sket sbb aku takut nak blaja..engineering ni susah beb..sume bende math..dari aku bodo2 math time spm dulu sampai skang asik mengadap je bende yg sama...last2 pikir nye pikir...aku lari course..aku masuk IT..aku join la pulak Multimedia University..'abang' kepada Multimedia College..kat sini lak aku amek course IT.course yg aku memula dulu ingat nak amek kat Cosmopoint Seremban mase nak amek diploma dulu..setakat ni yg aku tengok course ni susah gak le time subjek programming..aku mane le ade basic C++ ke..JAVA ke..Database System ke...masuk2 je MMU.tros blaja Crimson Editor la..C++ laaa.networking laa.pehh...banyak lari siot..

bile aku tengok balik perjalanan hidup aku..banyak yg lari2.banyak yg aku plan tapi tapi lain yg jadi..dari awal2 nak jadi pilot..tros nak jadi cikgu english..bile hasrat nak jadi cikgu tak sampai..amek course engineering walaupon aku tak pernah terpikir nak jadi engineer..bile dah jadi bakal engineer..sambung degree lak jadi bakal programmer(hopefully)....membuatkan aku terpikir..betul orang kata..manusia hanya merancang..tuhan menentukan.

Tuesday, June 30, 2009

Laptop....Transformers.....

Jumaat lepas adalah hari paling giler happy utk aku..since masuk mmu nih,aku bleh katakan aku semakin enjoy life ni..life baru aku rasenye makin seronok laa jugak...walaupon the hellish life dah bermula sikit demi sikit.neway ari khamis..aku balik ke carey island malam tu walaupon memonteng kelas digital system kol 4.30 tu..tapi atas urusan seri paduka baginda..aku diperintahkan untuk mengadap bos besar ari jumaat coz bos besar nak kuarkan duit.hak3...
so jumaat aku balik le ke tanah tumpah aku iaitu seremban..bumi yg lama gak aku da tak jelajah sejak dua menjak ni...walaopon tak banyak yg berubah..tapi aku rasa seremban semakin asing bagi aku..
a week before...mesej selamat hari bapa yg kukirim pada darth vader telah direply dengan sinis skali..hasilnye hari jumaat tu bos-bos ku a.k.a my beloved parents stujuk membekalkan aku laptop baru untuk digunakan kat mmu nanti...wahahah...happy giler seh..tak sangka gak aku akan dpt laptop gak akhirnya...tapi bukan dapat free..kata mak aku, blaja la elok2 sampai grad,sampai dapat degree,sampai da keje,sampai da dapat bayar utang ptptn.hak3...so dlm seronok2 pon aku kene sedar gak blajar tu penting...kalo tak sia2 je laa pengorbanan diorang.
happy moments tak brenti takat tu je..lepas beli laptop aku gi tgv jusco seremban 2 gi booking tiket Transformers utk ari sabtu..so sabtu tu aku pon gi arr tgk ngan ayah aku.tapi mmg gile babi best..sakit jiwa aku tengok..mmg syok arr transformers..walaupon cam lagging sket cite die.tapi battle scene lama giler arr.pueh ati tengok scene lawan2 tu.cume bile dah banyak sangat robot tu..dah semak sangat la plak..da la siap ade robot ala2 terminator plak tu.hak3...neway..mmg weekend lepas syok gak arr.walaupon bosan sikit..apetah lagi tak pat lepak ngan member somban sume..mane ntah le diorang ni..

Saturday, June 20, 2009

~MMU Orientation~




takde perkataan yg bleh membayangkan betapa cuaknye aku masa memula nak masuk mmu aritu.mane taknye..sume bende start dari kosong...jumpe kawan baru,start life baru...da la taktau camne environment baru ni camne...so entry kali ni aku nk cite pasal 1st week aku minggu lepas..minggu orientation yg sememangnya berbeza dari ape yg aku expect..

ahad, 7 jun 2009 aku bangun pepagi dan bersiap utk ke mmu melaka..dengan barang sume dah cukup pack aku ngan family pon bertolak la kesana.after setel registration sume,aku pon gi le ke apartment sewa aku, Emerald Park utk check in...roommate aku izwan dan khalil merupakan budak foundation yg jugak baru lepasan spm..so meaning, aku dok ngan adik2 le ni.hahaha.

keseluruhan orientation week bagi aku mmg menyeronokkan,jauh beza ngan orientation kat MMC dulu yg memenatkan dan mengerikan..fasci(kat sini diorang panggil OC-orientation commitee) sume nye kelakar dan baik giler..aku ditempatkan dlm group yellow dengan menggunakan maskot Pikachu sebagai maskot rasmi(adeh jumpe pokemon balik plak)..kitorang gak kene menjerit kaw2 ala-ala battlecry sampai aku sakit tekak...cheering sume mmg best la jugak.OC sume yg ajar battlecry plak mmg lawak gile...antaranya sashi,ala-ala the boss, hendi si pak arab yg kelakar dan jugak dinesh yg digelar mr.bean sbb muke die cam mr bean.hahah

antara part orientation paling best ialah sesi bersama andrew,sorang lagi OC yang kaki karaoke tapi lagu2 lame dan nostalgia cam lagu Hard To Say I'm Sorry,dan banyak lagi arr sampai aku pon da tak ingat.kitorang sume pon ikut menyanyi sampai cam konsert plak bile lampu dipadam and masing2 kuar hp dan lighter pehtu buat ala-ala konsert..mmg amazing crowd la pendek kata..time orientation gak aku baru tau pasal chicken dance...serius aku tak pnah dengar bende ni..tapi diorang kata bende ni glemer..adeh aku dah tua sangat ni..hahaha.


ari khamis adalah last day orientation..time ni sedey gak..sbb orientation best gile..kalo ari2 orientation pon takpe.hahaha...paling best masa sume yellowers dok kat dewan kelas pastu dok training battlecry..and then tak lupe gak menyanyikan lagu2 yg kire mmg memberi semangat laa.contoh time nyanyi lagu negaraku.padahal dewan kecik je..tapi sume nyanyi cam nak main bola..semangat tak hengat..pastu nyanyi lagu permata dunia.time ni pon best,aku dok lepak ngan geng ombala.hahaha.pon nyanyi cam kat konsert..pastu ade gak lagu Here In My Home..bertujuan utk membuatkan student rasa yg MMU ni cam umah diorang.malam tu plak kitorang ade presentation night..time ni lagi best sbb sume group ade.. time nyanyi lagu permata dunia pon best gak...macam da nak graduate.nyanyi ngan semangat giler...aku pon sempat jumpe hendi borak2 ngan die sbb die da abis belajar.


all n all..mmg orientation week menyeronokkan apatah lagi berada bersama geng Ombala yg sungguh multi-racial iaitu aku,Anselm,Beh,Kuhen dan Ombala Queen kitorang, Sofea yg sungguh wicked.hahaha..so ngan tamatnya orientation bermula lah adventure kitorang..ade yg blaja 4 taun,3 taun...tapi yg sama kitorang menghadapi seminggu orientation yg menyeronokkan... thanks to all OC's dan kengkawan yg banyak tolong aku kat MMU nih...

Wednesday, June 3, 2009

5UM 2005~memories can last so long..

entry kali ni aku nak dedahkan sume rahsia bebudak 5UM 2005.....khabarnya dah ade yg pandai sentap!! ade yg kehilangan boipren!!! ade yg lupe basuh kasut sekolah!! erkk.....matilaaa kau takde keje aku nak cite rahsia orang..hahaha
gini weekend lepas aku balik semula ke seremban sebab aku nak melepak ngan member2 lame sume.. so ari sabtu aritu ade la kitorang main futsal sume. and beberapa hari before berkesempatan la aku berborak ngan member2 lame antaranya geng artis 5um. sapekah mereka? yg terasa artis tu sendiri paham la.whahaha..matilaaa kene bom aku ni kang.

and ade laa sorang member aku nih bertanya itu ini...and mase lepak2 tengah malam tu kitorang pon dok la berborak pasal life masing...sian aku member aku sorang tu.kene dugaan cam haram nyer...hahaha.takpe bro..banyak ikan di laut lagi..tak dapat pancing, ko tuba je. sambil tu, banyakle rahsia terungkai one by one yg membuatkan aku terpikir.. dah 4 taun lebih we all membawa haluan masing2. and dlm tempoh tu rasenye tak penah lagi we all gather ramai2 sampai full kuota 26 orang student 5um. ade pon, gather kecil-kecilan sesama rakan artis...artis kunun.cite punye cite tu..kengkununnya ade la kes sentap menyentap tapi diklasifikasi sebagai kes terpencil...pendapat aku la kan.. felda sangat hoccay nak sesentap sesama ex-classmates.

my hope is that..kita sume stay berkawan sampai bile2.kalo ade kes sentap2 tu.lupekan je laa.aku dulu pon camtu gak. dah lelama tu bile pikir balik...ala ikan masih banyak kat laut.kalo tak dapat pancing, aku tuba je..(motif cite pasal ikan?).skang aku takde masalah ngan mereka2 sume..stay berkawan cam takde pape berlaku.

at the end of the day.aku blajar banyak bende dari conversation aku ngan member haku neh.aku realize sesuatu pasal ex 5um 2005..mereka juga manusia. So geng..stay close ok..geng artis rocks!! hahaha..

Thursday, May 21, 2009

fenomena Adam Lambert


he's a rocker, he's the mellower, he's the the new 'Queen', and he's gay...well that is disturbing.

anyway, pagi tadi American Idol iaitu realiti tv ala2 AF tapi lagi gah melabuhkan tirai musim ke 7. too bad the latest singing phenomena Adam Lambert tewas di tangan Kris Allen melalui undian yg telah dibuat yg jugak memecahkan rekod dunia apabila lebih seratus juta undian dibuat, aku antara fan adam ni yg pagi tadi baru je tido kejap lepas tgk final uefa cup menggagahkan jugak diri untuk bangun pukul 8 pagi sbb nak tengok results show arini.. anyway, nothing can be taken back.. die dah tewas.takleh buat ape dah.

tapi meh aku cite nape die best..adam is great sebab die neh slalu nyanyi pastu jerit tak hengat punye.sore die gempak and mmg singing die mencangkul bulu roma orang untuk naik keatas. one of his best performance on this show is lagu Mad World. tapi lagu tu not really my type.aku lagi suke his rendition bagi lagu Black Or White, Born To Be Wild dan lagi satu lagu yg paling aku tak bosan ulang2 ialah lagu If I Can't Have You. versi Adam mmg best gile sbb lagu tu originally rentak disko.tapi dapat kat die peh.. sampai paula abdul pon jadi pool of abdul.

neway,aku harap Adam Lambert can create something dlm singing world. everyone love his talent and his voice.. too bad die tewas..banjir forum siang tadi menangisi kekalahan beliau.
rock on dude!!

nih lirik lagu If I Can't Have You

Don't know why I'm survivin' ev'ry lonely day
When there's got to be no chance for me
My life would end
And it doesn't matter how I cry
My tears, so far, are a waste of time
If I turn away
Am I strong enough to see it through
Go crazy is what I will do
CHORUS: If I can't have you I don't want nobody, baby If I can't have you...uh-huh, oh
If I can't have you I don't want nobody, baby If I can't have you...uh-hoh Oh...,
Can't let go and it doesn't matter how I try I gave it all so easily to you my love
To dreams that never will come true
Am I strong enough to see it through
Go crazy is what I will do
(CHORUS)
Oh! Aahhhh! Aahhhh! Oh!

and sape nak download lagu ni versi Adam Lambert bleh gi kat sini
http://www.mediafire.com/download.php?xzizmytymjd
*note bahawasanya link tersebut still idop lagi ketika artikel ni ditulis, kalo tak idup korang bleh tanya aku okeh

Friday, May 8, 2009

Kereta kita, mentaliti kita...

Proton exora...waa cun keta neh.mmg berbaloi. Tapi aku pon bukan nak borak pasal keta nih.aku tak minat pon keta nih sbnarnya.sbb my dream car is Peugeot 206. aku nak cite pasal mentaliti orang kita. takpe walaupon mentaliti orang kita camni, at least kita menghargai keta luar bukan cam Richard Hammond and his Top Gear's a**hole yg suke kondem keta luar dari britons. Nih ape yg aku dapat dari internet.credit to apetbarreto.

Meminjam kata2 Datuk Syed Zainal “….org malaysia nak european technology, japanese design and malaysian price”
1st Masalah mentaliti sesetengah org malaysia.
2nd Sebenarnya ade gak kete import yg material die beli ngan third party yg same ngan proton.
3rd Kalo Proton lingkup, tak semestinya duti kete import turun. Silap2 makin naik.
4th Kete import pon ade poblem.
5th Kalo ade duit nak beli kete mahal, beli la tapi jgnla pertikai org yg beli kete nasional. Ibarat camni la…kalo ade isteri cantik, jgnla pertikai isteri org lain.

Thursday, May 7, 2009

sebulan lagi......


sebulan lagi.. yes.. sebulan je lagi weh.
sebulan lagi aku akan menamatkan hidup aku yg kununnya buhsan ni. sebulan lagi MMU bakal jadi rumah no 2 aku. setelah lama berjerih payah beli borang, keluarkan duit, kuarkan tenaga. Akhirnya beberapa minggu lepas. MMU mengesahkan bahawa pintunya dah dibukak kepada aku, tinggal nak sign agreement ngan bayar deposit jek.hehehe.
sebulan lagi aku akan kembali menyesakkan pale otak yg slama ni aku isi ngan berforum, menonton AF, men game dan berbagai lagi bende yg dikategorikan sbg tak berfaedah oleh para ibu bapa.
Bachelor of IT majoring in data Communications and Networking
begitulah gah nye nama program tersebut.tapi hazabbnye allah taala je yg tau.tapi lom try lom tau kann??.aku mengharapkan yg terbaik. Kali ni aku kene ubah dah cara belajar. Mungkin kat sana dah takde lagi hafiz yg bleh mengajar aku ngan gigih.takde lagi Peng utk aku plagiat.mungkin dah takde huha lagi dah...aku tetap akan mencuba.
MMU Melaka..here I come!!! sebulan dari skarang... lu tunggu!!

Wednesday, May 6, 2009

terbaekk wokk!!!




Kalau aku seorang gadis..rasenye harus histeria ape tah lagi bile seorang yg glemer cam mamat diatas tu sebut name aku siap cakap 'you rock!!' yeahh...


tapi hakikatnye aku lelaki..so nanti aku histeria kang kene tuduh homo plak..


neway..a great thanks to all Aril Lovers@ Cari Forum sbb menerima aku sbg ahli kelab.best gile lepak2 ngan diorang sbb rata2nya sume awek2 belaka..yang kakak2 pon ade.tapi ado den kesahh?? hehe..


thanks sesangat kat awokk aril sbb tributekan video ni utk kami iaitu fan2 Aril.hope u do the best kalo dapat gi final.and thanks sesangat sbb sebut nama aku ngan penuh siap tambah 'You ROCK man!! you rock!!' hehehe..


terbaekk wokk!!


Friday, April 17, 2009

Kami sedia berkhidmat.......

idea!! idea!! idea!!

idea aku nak menulis banyak sebenarnya.tapi gagal ditransformasikan ke dalam blog ni sebab penyakit MALAS aku tu.adeh..

nanti rajin2 aku update laa lagi ngan cerita yg lebih bernas.

So this is a short one. Aku nak tinggalkan korang dengan suatu persoalan dan cube korang pikir dalam2 dan renung2kan soalan aku ni. Soalan ni penah diterjahkan kepada aku yg membuatkan aku berpikir sedalamnya.tapi last2 aku malas nak pikir.bak kata Nabil Raja Lawak, Lu pikirrr laa sendri.assalamualaikum...

soalan die.....yang mane agaknya betul? Polis Di Raja Malaysia atau Polis Raja Di Malaysia? relevan lagi ke soalan ni agak2 korang? kalo tak relevan korang takyah la campur. Tapi kalo korang nak memberi pendapat korang, leave your humblest comment. Thank you..

Monday, March 30, 2009

Kenapa Jebat tewas?


Kenapa Jebat tewas? DALAM Hikayat Hang Tuah, Hang Jebat yang menjadi watak kedua paling menonjol dalam mitos itu telah tewas di tangan Hang Tuah. Sebenarnya mitos Tuah dan Jebat ini sudah menjadi milik rakyat dan semua lapisan tahu galur cerita dari kecil hingga membawa kepada pembunuhan Jebat.

Mitos ini adalah yang paling popular dalam kalangan rakyat khususnya orang-orang Melayu. Semua orang boleh bercerita dengan baik secara kronologi kisah tragis orang Melayu ini. Banyak tafsiran dibuat terutama dengan mengaitkan psikik orang-orang Melayu dengan watak-watak yang ada dalam Hikayat Hang Tuah. Ada yang melihat Tuah sebagai wira kerana setianya kepada Sultan Melaka. Tetapi Sasterawan Negara Usman Awang melihat Jebat sebagai wira dalam naskhah teater Matinya Seorang Pahlawan.

Jadi, mitos ini bukanlah statik malah ia berkembang selepas diberi tafsiran demi tafsiran dan sebenarnya ia tidak terlepas atau terpisah dengan pemikiran politik orang Melayu. Kisah Tuah dan Jebat adalah manifestasi politik Melayu. Lihatlah, Sultan Melaka telah menganiaya Tuah dengan menjatuhkan hukuman mati. Tetapi apabila Jebat mengamuk kerana kezaliman sultan, rakyat bukan menyalahkan sultan tetapi Jebat. Ini kerana Jebat bukan berada dalam kelompok arus perdana.

Kembali kepada persoalan kenapa Jebat tewas, tentulah jawapannya kerana Jebat menyanggah sudut pandangan majoriti, daulat dan kemuliaan sultan. Biarpun sultan yang bersalah tetapi dari sudut psikik orang Melayu, lebih baik mengikut daripada menentang arus. Hikayat ini memberitahu, dalam pemikiran sesetengah orang Melayu, mereka menolak kelantangan, kritikan dan apa saja daripada orang yang tidak ada kuasa seperti Jebat. Jebat hanya ada tanggungjawab dan kesedaran tetapi tidak ada kuasa.

Biarpun ada sesetengah pandangan melihat kesetiaan Tuah bukan kepada sultan tetapi simbol pemerintah tetapi Tuah bermain Politik selamat?apabila dia berada dalam kelompok majoriti atau pandangan arus perdana. Tuah tidak berani menegur sultan walaupun sultan melakukan kesalahan. Jebat bukan saja berani menegur malah menyuruh sultan meninggalkan istana kerana dia percaya dia lebih layak menjadi sultan. Malangnya orang Melayu kerana mempunyai Tuah, wira yang tidak berani membetulkan sultan. Maka yang menewaskan Jebat bukanlah keris Taming Sari saja.

Jebat ditewaskan oleh sikap rakyat yang tidak berani untuk memberi pandangan berbeza. Pada beberapa zaman akan datang, psikik orang Melayu susah untuk berubah kalau Jebat mahu terus dibunuh. Yang tinggal hanyalah tukang angguk seperti Tuah. Orang Melayu memerlukan Jebat yang berani melontarkan pandangan tidak popular. Oleh itu orang Melayu tidak boleh melihat Jebat dengan sudut pandangan lama sebagai penderhaka dan biadab kepada Sultan Melaka. Itu silap!




credits to the original author

senyum seindah suria...

bangun jek pagi nih aku terus jenguk blog...terpikir dan berfikir ape yg aku nak isik. Dengan panasnya matahari pagi ni, tetibe aku teringat scene beberapa ari lepas. Ade la sorang pak cik tu poyo gile. haku senyum kat dia boleh die pandang slek jek.rasa nak campak je kat parit kecik tepi tu... buat semua orang, kalau orang senyum kat kita walaupon die tu gila, kene la kita balas balik senyuman tu.biarlaa korang takde gigi ke..senyuman korang tak menawan ke, senyuman tu sedekah.tak rugi der pon kalau senyum..

Disebabkan ayah aku sebok sangat soh letak gamba bebanyak kat blog ni, maka arini aku tepek la gamba2 senyuman yg mampu menceriakan hidup korang.....hish bapak aku nih, beli la DSLR sebijik kalau nak letak gamba bebanyak








salam senyum sume. jangan masam2 muke.tak elok wa cakap lu.jgn jadi cam mereka bertiga nih.hehehehe, tak dapat makan cendol nyer pasal la ni kot.









Sunday, March 29, 2009

gelak tawa itu sihat...

Aku terlalu bangang ketika ini untuk berfikir ape mende aku nak post malam neh.(ketika ni je laa)

lalu aku pikir, ah carik bahan lawak2 best nih dan lantas ku gugel ape je bende2 yg kurasakan kelakar...bagi aku laa.

lawak 1: manual to speak malay

ooo..nak cakap melayu ye.. suruh je mat saleh follow manual kat bawah neh.... ade hati
1. BELACAN = BELL - ARCH - UN
2. TEMPE = TEMP - AIR
3. CENCALUK = CHANGE - CHARGE- LOOK
4. JERING = JAR - INK
5. PULUT PANGGANG = PULL -OUT PUNK - GANG
6. AYAM PERCIK = ARE - ARM - PERT - CHECK
7. KUIH KODOK = COW - EIGHT COW - DOG
8. SIPUT SEDUT = SHIP - OUT SAD - OUT
9. PULUT KUNING = PULL - OUT CORN - INK
10. KUIH KARIPAP = COW - EIGHT CARRY - PUB
11. LEMPENG PISANG = LAMP - PINK PEACE - LUNG
12. PEKASAM = PEAK - A - SOME
13. GULAI KAMBING = GOALLY - COME - IN
14. SIRAP = SAY - RUBB
15. GULAI LEMAK = GOAL - LIE LAMP - MARK
16. CILI PADI = CHILD - LY - PADDY

lawak 2:Kisah Ferarri, Evo7 and Kelisa

Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya utara selatan kelihatan sebuah kelisa putih tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya,pemilik kelisa tu sedang berjalan kehulu kehilir cuba menahan kereta supaya membantu.tidak ada sebuah kereta pun berhenti.tiba-tiba datangla sebuah kereta evo 7 berhenti di sebelah kelisa tadi.
"Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?"tanya pemuda berusia dalam lingkungan 20an."a'ha rosak "jawap pakcik tu simple aje.... "
Ok,cam nie,saya ada tali nanti saya ikat kat kereta saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol"mamat nie bagi idea. "worrait gak tu...", tapi....nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high beam" "Ok pakcik"..mamat nie pun ikatlah tali kat kereta kelisa didepan dan hujungnya diikat dibelakang bumper evonye. dia pun jalanla..dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima kilometer mamat nie laju le sikit,apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat mamat tu.Mamat tu pun slowkan balik.. Tiba-tiba ada sebuah ferrari datang dari belakang dan press minyak kat mamat evo7.apa lagi,jiwa muda patang dicabar, dia pun tekan la minyak rapat nak kejar ferrari nie...lupa la pulak dia dengan kelisa org tua yg diikat kat belakang kereta dia.
Orang tua tu punya la hangin satu badan,dia pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak.Mamat evo7 tu dah tak sedar dah angin punya pasal. Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat bawah jambatan. Vrooommm......bedesup peginye... ini dah lebih speed limit nie...kate polis nie..cecah 250kmj memasing nie... Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie...
"Over..over,ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju,sebuah ferrari,sebuah evo7 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak percaye punye.........sebuah kelisa putih tengah cucuk angin evo7 tu dan bagi hon dan hi beam nak potong!!!'

lawak 3:AKTA 15.....KONON

Sepasang kekasih baru yang bekerjasebagai pekerja sosial.. Hamiddan Rosni selalu bersama walau kemanajua.. Suatu malam ketikamereka berdua keluar berdating...
Hamid : "Kita nak kemana nie?"
Rosni : "Tak kisah la.. mana-mana punboleh"
Hamid : "Apa kata kalau kita kepantai.."
Rosni : "Saya ok aje.."Apabila sampai dipantai mereka berdua tidak keluar dari kereta.. mereka hanya berehat sambil berbual-bual didalam kereta..
Mulanya berbual biasa..lama-k­elamaan.. Hamid meletakkan tangannya dipaha Rosni.. nampaknya Rosni tidak membantah.. Beberapa minit kemudian.. Hamid mengerakkan tangannya­ beberapa inci ke atas... Rosni masih tidak membantah...hin­ggalah akhirnya ketika Hamid mengerakkan tangannya beberapa inci lagi.. Rosni berkata dengan sopan.."Abang Hamid... ingatlah pada akta 15 dalam perlembagaan pekerja sosial" Setelah mendengarkan teguran Rosni itu.. Hamid terus menarik tangannya menjauhi Rosni.. walaupun sebenarnya dia tidak berapa ingat isi kandungan akta 15 itu..
Hamid : "Maafkan saya"
Rosni : "Tak apa"Lalu mereka pulang... Di rumah..
Hamidterus masuk kebilik dan membuka buku perlembagaan pekerja sosial dan mencari akta 15.. lalu dia membaca kandungannya.­.."Teruskan Usahamu.. Jangan lakukan Separuh Jalan Sahaja"
p/s: jemm jek....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...