adverts

Tuesday, March 17, 2009

RC 1 : Forum Cari.com



RC atau Rate & Comment yang pertama dalam blog aku ialah mengenai Cari Forum atau aku panggil forum CARI.
Ketika artikel nih ditulis, forum nih menduduki tangga ke 279 dalam senarai forum paling ramai user di dunia. Suatu pencapaian yg dikira membanggakan oleh rakyat malaysia terutamanya administrator, moderator dan forumers kat sini. Walaubagaimanapun, forum ni tewas kepada forum Lowyat.net yg menduduki tangga 100 lebih mungkin sbb forum tuh lagi glemer kot?
CARI forum ialah laman forum yang telah lama bertapak kat malaysia mungkin seawal ketika internet mula2 sampai kat malaysia lagi. kat sini anda boleh berbincang tentang apa2 je subjek mengikut board yang ditetapkan. aku menyertai forum nih pada tanggal 30-7-2004 dan masih lagi aktif sehingga hari ini.
mula2 dulu aku join forum nih sebab terpengaruh tengok interface die yang cun dan gak ade board pasal anime.ye laa time muda2 dulu kan gile anime, lalu aku pon aktif la berforum sejak tuh.sikit demi sikit aku naik. penggunaan avatar gak adalah sesuatu yang sangat menarik perhatian aku. macam2 gamba aku pakai jadikan avatar sampai ade avatar yang membuatkan aku kene sound oleh moderator kat situ. dalam 3 atau 4 bulan aku apply jadik moderator kat sini iaitu di board Comics, Manga, Anime and Cartoons dan hingga ke hari ini aku dah jadik moderator dekat dua lagi board iaitu Negeri Sembilan dan Fanatics, Hobby and Culture.
Di forum nih laa aku banyak mendapat maklumat mengenai macam2 perkara.dari isu2 politik semasa, berita sukan semasa, gosip, berborak pasal bola sepak tanpa perlu rasa segan, malah sebagai moderator aku turut bertindak mengawasi forumers yang fiilnya berbagai ragam sampai ade yg memeningkan dan yg menyakitkan hati.
All and all, forum nih lengkap dengan segalanya dan menepati cita rasa rakyat malaysia. tapi sembang punya sembang pon, ade gak undang2 tersendiri. forumers takleh berbahasa kesat,takleh spamming malah takleh sebar fitnah sebab pernah ade forumer kene rush ngan polis sebab didakwa sebagai penyebar fitnah.betol atau tak aku tak tau laa kan. kat sini gak aku mengenali beberapa individu secara lebih dekat. not romantically but more friendly kerana mereka ade kisah2 mereka dan kisah yang harus aku ambil jadi pengajaran supaya jangan buat di masa depan dan ade gak yang aku kene buat di masa depan. mereka-mereka nih ade yg aku contact thru YM or facebook sekaligus meluaskan lagi ruang lingkup sosial aku kerana aku kini ramai kawan either secara realiti atau secara siber.
Overall rating : 6 out of 10
Comment : Forum ini sering menjalani upgrade untuk keselesaan forummers. A recommended site to visit.
Positive side: Meluaskan rakan siber anda dan segala maklumat boleh diperoleh disini.
Negative side: Ada forumers yang kurang ajar, suka marah orang dan sebagainya. Kadangkala server yang digunakan terlalu slow pada sesuatu masa.
nak lawat forum ini? sila ke http://forum.cari.com.my/

6 comments:

abdul said...

ape da..
reactions 2 pesal ape wat limit smpi 3 jer?
xreti nk tekan yg mana..
sbb xada pun sme cm reaction aku..
tambah lg dok..

PELAUNG PULAU said...

lawak tu kalau kelakar
menarik tu kalau best atau biasa2 jer
cam bangang tu kalau tak best langsung

ade lagi ke reaksi lain?

farixwan said...

Tahniah sbb dh ade blog..
Pasni leh ar try pimp ko nye blog n tukar template yg customized..

abdul said...

huh?ish2..
pandai la ko menarik 2 biase2..
menarik ialah menarik..
biase2 ialah biase2..
dua rating yg sgt berbeza..
jgn syok sendiri brader..

PELAUNG PULAU said...

hoo.ok ok.err any suggestion?

sang rakus angkasa said...

suggest ko main ym(sebuah nukilan ikhklas dri hati si buta komputer ini)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...